Вокален рецитал на Весела Нейнски с руска музика

20.11.2012
19:30-21:00

Зала "България"
Камерна зала
София, ул."Аксаков"1

Достъп: входен билет,цена 15 лв

След пауза от 7 години, по покана на Софийската филхармония Весела Нейнски се завръща на класическата сцена с вокален рецитал руска музика – "СЪДБА", съобщава агенция ПРофайл. За първи път тя ще дели сцената на Камерна зала "България" и ще бъде акомпанирана от своята първа братовчедка Венета Нейнски-най-младата представителка на известния музикален род.Още по-любопитен факт е,че рециталът съвпада с рождения ден на певицата,поради което ще бъде съчетан със скромен коктейл и почерпка за всички гости на концерта.Очаква се престижното събитие да бъде посетено от дипломати,бизнесмени и представители на българския културен елит.

Весела Нейнски завършва със златен медал"Л.Пипков", специалност
"пиано". Продължава образованието си в НМА"П.Владигеров"- с теория на музиката и оперно пеене. Дипломира се в класа на проф. Реса Колева през 1996 год.След като печели стипендия, заминава за Рим,където специализира белканто в академиите"Б.Христов" и "С.Чечилия" с Джанелла Борелли и Делия Суррат. Следват майсторски класове с Норман Шетлер, Зураб Соткилава и Тоня Пинкинс, с която Нейнски в Ню Йорк разширява своя жанров диапазон и в областта на мюзикъла.
В продължение на 10 години Весела Нейнски изнася десетки самостоятелни рецитали и участва в стотици спектакли и концерти в жанровете опера, операта, мюзикъл, джаз. Дебютира през 1996 като Дорабелла от "Така правят всички"на Моцарт във Варненската опера. Следват гостувания на сцената на ДМТ"Ст. Македонски" като Хубавата Елена в едноименната оперета на Офенбах и Принц Орловски в "Прилепът" на Й. Щраус. След това певицата заминава за Италия.
Впоследстие прибавя към репертоара си роли като Фенена-"Набуко", Мадаленна -"Риголето" на Верди, Танголита-"Бал в Савоя"-П.Абрахам, Яна-"Сантиментално пътешествие"-Г. Костов и др. Гостувала е в Германия, Италия,Испания,Холандия,Великобритания,Австрия,Турция и Русия, където изнася рецитали с Маргарита Кравченко. През 2000 е поканена от режисьора А.Морфов да изиграе ролята на Елиза и да пее на сцената на Народния театър"Ив.Вазов" в постановката "Декамерон", където Нейнски гостува в продължение на четири сезона. Паралелно певицата разширява концертната си дейност и в областтна на джаза,като работи активно с Биг-бенда на БНР и диригентът Янко Миладинов. От края на 2005 г. Весела Нейнски се оттегля от активна концертна дейност, завършва второто си образование и се отдава на психология, психотерапия и алтернативна медицина След прекъсване от около 6-7 години, сега Нейнски се завръща на вокалната сцена. Контактът с Русия и нейната публика става вдъхновение за любовта на певицата към руската музика, което тя изразява в програмата на рецитала "Съдба", която включва обичани романси, сред които
С.Рахманинов-"Судьба","Вокализа","Отрывок из Мюссе","Сирень","Сон"
Чайковски-"Нет,только тот кто знал….","Ночь","Сред шумного бала…","Песнь цыганки","Слеза дрожить"
Глинка-"Я помню чудное мгновение","Сомнение"…

В три от романсите ще се изяви и талантливият виолончелист Любомир Ников-водач на виолончелите в Софийската филхармония.

Музикалното образование на Венета Нейнска започва в България. След завършване на НМУ"Л.Пипков", в класа на Любов Шишева с Национална диплома, тя заминава в САЩ, където получава бакалаварската си степен в класа на световно известния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. Пълна стипендия и възможността да учи с Джоан Хавил я отвеждат в Лондон и Училището за музика и театър "Гилдхол". Там тя завършва магистратурата си като междувременно участва в майсторски класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле.
Наградите на Венета от конкурси включват Втора награда от Ибиса, Испания (1999), Трета награда от конкурса "Зайлер" в София, България (2001), Първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър, награда "Бетовен" от Гилдхол (февруари, 2008), Втора награда от конкурса "Кристофър Дюк" в Уотфорд, Великобритания (април, 2008)
През юни 2009 година, Венета Нейнска печели Първа награда в конкурса "Бетовен Храдец" в Чехия.Сред предстоящите изяви на Венета Нейнска е изпълнението на Концерт за пиано и оркестър №2 от полския композитор Александър Тансман в Лодз, Полша,

Сподели в: