Водни удоволствия от Аксел Зомер

Немският фотограф Аксел Зомер, който от няколко години живее и преподава в България, ще покаже интересен поглед към синтеза на изкуствата. Той си е поставил за цел да улови в кадър въздействието на една инсталация на датския скулптор Йепе Хайн върху публиката.

През лятото на 2002 г. авангардният датски творец Йепе Хайн (Jeppe Hein, род. 1976 г.) показва в Мюнхен своята идея за градски фонтан – своеобразен "воден павилион" – интерактивно помещение с водни стени (диаметър ок. 6 м и височина приблизително 2.5 м). Всеки желаещ може да достигне до вътрешността на павилиона, без да се намокри, благодарение на светлинни сензори, които "срутват" една от водните стени за около 20 секунди.

Това изкуствено пространство, което развива по един игрови начин темата за модерното сливане на личното и общественото пространство, както и реакцията на жителите и гостите на Мюнхен, живо заинтригуват Аксел Зомер (Axel Sommer). Той започва систематично да документира това силно обществено критично пространство от полупропускащи водни стени, което изключително бързо се превръща в атракция за гражданите на Мюнхен, от гостите на града и туристите. За около три месеца фотографът прави повече от 500 диапозитивни кадъра.

Показвайки 40 от фотографиите си в специална изложба, Аксел Зомер се стреми не само да покаже на публиката един по-различен поглед към приятното оформление на обществените пространства в големите градове, но и да прекара паралел към все по-настъпващото разкриване и комерсиализиране на личното в Интернет, рекламата, модата от една страна, и все по-агресивното и всеобхватно унищожаване на личното пространство от страна на медиите, държавния контрол и "политическата коректност".

Какъв е резултатът от взаимодействието на “водния павилион” на Йепе Хайн, фотографската гледна точка на Аксел Зомер и жителите на Мюнхен от всички възрасти и раси може да видите между 23 и 30 октомври всеки ден от 10:00 до 22:00 часа в SkyCity център, кв. „Гео Милев”, ул. „Коста Лулчев” 52

Официално откриване: 19,00 часа на 23 октомври, партерния етаж на SkyCity център

Сподели в: