Води ли четенето до писане?

На 12 декември в кафе-клуб "Влайкова" се проведе второто издание на инициативата "Донеси книга – вземи книга". Пак се събрахме любителите на хубавото четиво, пак разменихме интересни заглавия, пак си поговорихме за литература. Весислава Савова – автор и блогър – беше специална гостенка, която разпитахме за смелостта да започнеш да пишеш, за решението й да си направи блог и за нуждата от четенето. А всички останали участници попитахме "Води ли четенето до писане?". Ето техните отговори:

* * *
"А защо не обратното? Начинаещите писатели трябва да осъзнаят нуждата от литературен багаж, който се натрупва на базата на прочетените произведения. Затова заедно с желанието за писане трбява да се породи и желание за четене и личностно развитие чрез литературата. Както четенето води често до писане, така и писането води до четене, защото двете дейности са взаимно свързани"
Денис Олегов

* * *
"За мен четенето е дейност, която може да се извършва постоянно. Светът на книгите за четящия човек е като водата за рибите, без нея няма живот. Писането е нуждата за глътка въздух, непреодолимото желание на делфина да скочи над повърхността и да бъде забелязан в цялата си изящност. И хората сме така – понякога просто имаме нужда да ни забележат"
Гери

* * *
"Ако на някого не му е заложено да бъде писател, то четенето не би породило у него желание за превръщането му от читател в писател."
Анонимен

* * *
"Редовното четене, компулсивното четене в някои случаи може да отразява нуждата от изпитване на други светове, освен своя собствен. Това не изключва възможността за създаване на свои собствени светове, различни приключения и преживявания, които трудно могат да се изпитат в реалността. Не е необходимо обаче това да се случва в писмена форма. Ако под писането имаме предвид творенето като цяло, то да – възможно и не твърде необичайно четенето да води до писане."
Анонимен

* * *
"Не вярвам в писането като форма на себеизява. Четенето води до писане точно толкова, колкото води до писане сутрешното кафе, пътуването в метрото, новата песен на…, ядовете на работа и пустата улица в три часа сутринта."
Анонимен

* * *
"Всеки чете! Статия във вестник или забавна книга – постоянно четем. В началото е трудно човек да се открие за прочетеното, да изрази мнение дали нещо го е заинтересувало или не е. Но, винаги има преломен момент, когато се чувстваме уверени и желаем да споделим, изпитваме желание да пишем. Всъщност не може само да се пише или чете! Тези две дейности винаги са свързани и паралелни. Всичко се трупа с времето, опита и постоянството."
Анонимен

* * *
"Четенето е запознанство на много нива. Едно от тези нива е откриване на нов начин за себеизразяване, а именно – чрез писане. Откриване на нови теми и мотиви, запознаване с различни стилове. Почти всеки, който чете, някога е сядал вдъхновен да пише."
Анонимен

Благодарим на всички приятели на книгите, които дойдоха на втората среща на четящите хора. Очаквайте третото издание на "Донеси книга – вземи книга" през първите месеци на 2016. Датата – допълнително!

ПП на фейсбук страницата на събитието има интересно съобщение – за Отворена Библиотека в гр.Елена , до Кафене Аперитив "Мина".
Можете да споделяте на тази страница всичко, което ви вълнува на тема четене, размяна на книги и подобни инициативи във вашето населено място.

Още снимки вижте във фейсбук албума на Kafene.bg – медиен партньор на събитието.

Сподели в: