Внучката на Фритьоф Нансен ще изнесе лекция в Американския център на Столична библиотека

Днес от 15.00 часа, в Американския център на Столична библиотека внучката на норвежкия полярен изследовател, общественик и хуманист Фритьоф Нансен (1861-1930) г-жа Марит Греве ще изнесе лекция, посветена на личността на Нансен. Лекцията се организира от Посолството на Кралство Норвегия в София и Нордската читалня към Центъра за интеркултурен диалог на библиотеката.

Г-жа Марит Греве е на посещение в България във връзка с откриването на паметник, посветен на делото на Нансен.

Благодарение на подкрепата на Нансен, в периода 1913 – 1925 г. над 130 000 български бежанци от Западна Тракия се заселват в пределите на родината. В качеството си на Върховен комисар на ОН за бежанците Нансен помага и на десетки хиляди арменски бежанци да намерят своя втори дом в България.

През 1921 г. Нансен е удостоен с почетния знак на Българския червен кръст, а през 1921 г. с ордена „За гражданска заслуга“. През 1933 г. Столичният общински съвет единодушно решава да нарече една от най-големите и хубави улици на негово име като израз на дълбоката признателност на българите. През 1922 г. и през 1926 г. Нансен посещава България.

Сподели в: