Владислав Христов: Енсо е завършеност, нещо което има начало и край

Какво е Енсо за теб?

Енсо е завършеност, нещо което има начало и край. Всяка една книга може да се разгледа, като такава завършеност, обобщаваща период от живота на автора, чрез текстовете. Енсо е опит за поезия. Всяка поезия е опит за поезия. Опитвайки авторът вижда колко е несъвършен, но не съвършенството е важното, а пътя към него. Ако някой каже, че има съвършена поезия, не му вярвайте. Има поезия, която постига целта си, ако целта на дадена поезия е постигната, значи всичко е наред.

Какви стихове събра в тази стихосбирка?

Събира над осемдесет стиха разделени в три цикъла, доста различни, като звучене, има стихове с по-западно и с по-източно звучене. Общото между стиховете е липсата на излишества, прилагателни, описания, останала е само ядката на текста, най-важното, към това според мен е добре да се стреми всеки пишещ поезия.

Как се случи Енсо?

Книгите се случват не по-рано и не по-късно от когато трябва, въпреки, че понякога на читателите им се струва, че някоя книга е подранила или закъсняла, това не е така, както не можем да кажем, че е ранна или късна появата на някое живо същество. Енсо се оформи с годините, стиховете се харесаха един с друг и резултата е налице.

Има ли място за поезия в днешния стресов, пълен с динамика и предизвикателства ден?

Поезията е съществувала и ще съществува независимо характеристиките на деня. Друг е въпросът – не намаляха ли читателите, които да могат да оценят коя поезия е стойностна и коя не. В същото време доста хора нарекоха себе си поети, мисля, че преди да употребим думата поет или поезия е нужно да помислим поне три пъти, както преди употребата на думата Бог. В противен случай смисъла и значението на тази дума ще бъде заличен, както започнаха да губят смисъл и значение много други думи. Въпреки графоманията и множеството нискокачествени текстове и автори, които се появиха последните години, аз не съм изгубил вяра в добрата съдба на поезията. Тя заема много малък дял от цялото книгоиздаване, но сред цялото море от какви ли не книги, поезията винаги ще бъде камък, който блести със своята ярка и неподправена светлина.

Над какво ново работиш?

Над двуезична книга с хайку. Занимавам се и с едно много интересно начинание – скоро за първи път на български ще бъдат публикувани уроците по хайку на Джейн Райкхълд, една от големите световни специалисти в областта. Уроците ще бъдат много полезни на всички, които пишат хайку в страната ни, а така също и на всички четящи.

Къде намираш поезията? И къде те намира тя?

Понякога тя ме намира неподготвен, понякога аз я намирам неподготвена. Когато и двамата се срещнем подготвени, тогава наистина се получават добри неща.

Какво си пожелаваш? А на нашите читатели?

Пожелавам си слънчево лято. Пролетта е дъждовна, дано лятото да бъде слънчево. Пожелавам добър път на Енсо, да срещне читателите си и те да бъдат готови за срещата с нея. Ще се радвам сред тях да има и ваши читатели.

Още от този автор:

“Енсо” стихове на Владислав Христов

Владислав Христов: Хайку изисква максимална концентрация

Сподели в: