Владимир Левчев развенчава митовете за масонството с факти

„Ентусиаст“ издава книгата на известния автор „Масонството: митове и факти“

Векове наред масонството буди интерес със своята мистериозност. Днес непрекъснато се създават и популяризират различни конспиративни теории за Свободното зидарство, които все по-успешно ни отдалечават от истинската същност на масонството. Какво всъщност представлява братството на „посветените“ в масонската тайна? Книгата на Владимир Левчев „Масонството: митове и факти“ от издателство „Ентусиаст“, която излиза на книжния пазар в началото на месец февруари, ясно и точно отговаря на този въпрос, разбулвайки окончателно мистерията на масонските общества. Тя е своеобразен „компас“ в море от подвеждащи факти и заблуди по пътя на разкриването на истината за масонството не само у нас, но и по света.

С изключителна лекота и фактологично обосноваване Владимир Левчев отговаря на въпросите: Наистина ли масонството е всемогъщо тайно общество, което управлява целия свят? Създадена ли е Америка от масони? Религия ли е масонството? Или сатанински култ? Или еврейска конспирация? За написването на книгата авторът разчита не само на личните си познания, но и на контакти с редица от най-посветените по тези въпроси, сред които Борислав Сарандев – Стар Велик майстор на Обединената велика ложа на България, както и Акрам Елайъс, специалист по американското масонство и най-вече по масонството в град Вашингтон. Авторът прави задълбочен анализ на същността и философията на „тайното общество“, обръщайки поглед към корените му – английското и американското масонство. Книгата дава безценна историческа информация на читателите, включително и за ролята на масонството в Англия по време на Просвещението и в Америка по време на Революцията и след това.

„Една сериозна студия за историческите, философските, мистичните и принципните основи на масонското братство. В същото време на читателя се представят много факти, митове и легенди, битуващи около дейността на свободните зидари. Всичко това е предложено с един увлекателен майсторски стил на разказвач“, пише за книгата „Масонството: митове и факти“ Борислав Сарандев. Авторът Владимир Левчев разкрива истинската същност на масонството, опровергава подвеждащите теории и доказва, че масонството не е това, за което се смята. В своята книгата той разкрива приноса на известни масони и на масонството изобщо, към идеите на Просвещението, към модерната идея за рационален обществен ред, за общество, основано на конституция, законов ред и свобода на индивида, за да докаже, че масонството е преди всичко едно светско и неполитическо братство на „просветени“. То е нещо като световен клуб с морални и обществени, но не и тясно партийни или религиозни цели и таен ритуал.

Сред имената на известни масони, които читателят ще срещне в книгата, са: сър Кристофър Рен, Бенджамин Франклин; много политици и революционери като Джордж Вашингтон, генерал Лафайет, Симон Боливар, Джузепе Гарибалди; философи като Волтер, поети като Робърт Бърнс и Александър Пушкин, писатели като Джонатан Суифт, Й. В. Гьоте и Марк Твен, композитори като Моцарт, благородници като крал Едуард VII, духовни водачи като Свами Вивекананда. Сред тях и много български политици, общественици, писатели и дори духовници, от Захарий Стоянов, Ангел Кънчев и Алеко Константинов до екзарх Стефан и патриарх Кирил, както и княз Алексанър I Батенберг. Масон е бил и Кемал Ататюрк, създателят на модерната турска държава.

За Владимир Левчев

Владимир Левчев е роден на 17.X.1957 г. в София. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ от 1982 до 1990 г. Oт януари 1989 г. издава забраненото тогава списание „Глас“. След 1990 г. е зам.-главен редактор на “Литературен вестник“. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета. Oт есента на 2007 г. е преподавател в Американския университет в Благоевград.
Владимир Левчев е автор на 13 стихосбирки, два романа, както и на множество статии на културни и политически теми. Има три книги издадени в САЩ.
По време на дългогодишния си престой във Вашингтон Владимир Левчев се запознава в дълбочина с тайните на масонството.

ИК "Ентусиаст"

Корична цена: 10 лева

Сподели в: