Вицове за композитори

Това е втората "порция" вицове на вашето внимание, надяваме се да ви харесат. И помнете – музиката рядко е това, което изглежда, предимно защото се слуша…

Когато Шуберт имал вдъхновение, съчинявал по шест песни наведнъж. На един прием, след като той със свойственото си майсторство изпълнил на рояла няколко нови свои пиеси, една от дамите започнала да пее романси. Шуберт се заслушал в изпълнението. Първият романс му бил познат. Вторият го заинтересувал с оригиналната си мелодия и трактовката й. Увлечен, той несъзнателно пристъпвал все по-близо до рояла и когато певицата завършила, сред всеобщи овации композиторът й пошепнал ласкаво:

– Този романс съвсем не е лош! Кой е авторът му?

– Авторът… – недоумяваща се усмихнала дамата. – Нима дотам стигнахте, маестро, че да не можете да познаете своя собствен романс?…
* * *

В операта “Вилхелм Тел” от Росини ролята на един ловец била дадена на някакъв посредствен тенор. Запитали италианския композитор Маскани какво мисли за певеца, изпълняващ тази роля.

– Той е разрешил един на пръв поглед неразрешим проблем: беше и ловец, и куче … – отговорил композиторът.

* * *

Известно време Хендел бил директор на Лондонската опера и дирижирал оркестъра, като едновременно с това акомпанирал на арфа с такова съвършенство, че често вниманието на публиката било насочено повече към него, отколкото към певците на сцената. Един завистлив тенор, италианец, се вбесил дотолкова, че се заканил да скочи от сцената върху инструмента на Хендел, ако той продължава акомпанимента си. Като се научил за тази закана, остроумният композитор се обърнал към певеца:

– Вие сте искали да скочите от сцената? Моля ви да уточните кога смятате да направите това, за да го обява в афишите. Вярвам, че вашият скок ще създаде повече интерес, отколкото пеенето ви.

* * *

Брамс гостувал на един богат винопроизводител, който му поднесъл да опита едно прекрасно рейнско вино.

– Това е Брамс между вината ми! – казал гордо домакинът.

Брамс изпил с удоволствие една чаша, подир нея втора и после рекъл:

– Отлично! Хайде сега пък дайте да вкуся от вашия Бах!

* * *

Вицове за писатели

Сподели в: