Вицепремиерът Цветанов и г-жа Петя Димитрова откриха изложбата STEP 2 FREEDOM

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка, г-жа Петя Димитрова, и вицепремиерът и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), г-н Цветан Цветанов, откриха специална изложба STEP 2 FREEDOM в подкрепа на превенцията на трафика на хора. Гост на откриването беше и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София. Изложбата може да бъде разгледана на Моста на влюбените до Националния дворец на културата в София до 11 ноември 2012 г. и е съвместна инициатива на НКБТХ, Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка.

“Всеки един човек трябва да участва активно в информираността на обществото по проблема. Младите хора трябва да са предупредени, за да могат да живеят в свобода и любов без страх от това престъпление. Трафикът на хора е едно изключително сериозно престъпление и генерира огромни доходи, ето защо всички трябва да участваме активно в превенцията чрез по-добра информираност”. Г-н Цветанов благодари сърдечно на студентите от Нов български университет за активността, на г-жа Петя Димитрова, гл. изпълнителен директор на Пощенска банка, на г-жа Йорданка Фандъкова за съдействието, на Националната комисия за борба с трафика на хора, както и на всички присъстващи на откриването на изложбата.

„Вярвам, че общите ни усилия днес ще помогнат утре поне една човешка съдба да бъде променена. Този проект ечудесен пример за ползотворна съвместна работа между бизнеса, правителствените институции и младите хора и е реално доказателство за това как се постигат добри резултати при добро сътрудничество, желание за работа и отговорност пред важните проблеми на обществото“, сподели г-жа Димитрова.

Изложбата включва 58 плаката, които представят гледната точка на студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ към глобалния проблем с трафика на хора , както и на млади гръцки и американски творци, подкрепящи международния проект The NO Project. Изложени са също и визии от различни информационни кампании на НКБТХ. Инициативата е продължение на оригиналната изложба FREE ME, която се състоя през юни 2012 г. в Нов български университет в рамките на проекта The NO Project, реализиран в България с подкрепата на Пощенска банка. Освен плакати там бяха изложени и няколко инсталации на артиста Джуди Бойл, създател на проекта.

Изложбата STEP 2 FREEDOM е в рамките на шестата поредна информационна кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора, и цели да повиши информираността на обществото по проблема. Осъществява се в партньорство със Столична община и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.


Данни за трафика на хора в европейски мащаб

По предварителни данни Европейската комисия докладва, че 76% от жертвите на трафик на хора в ЕС са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. От своя страна Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души.

Данни за трафика на хора в България

По данни на НКБТХ в България само за първите 6 месеца на 2012 г. са идентифицирани 337 жертви. През 2011 г. в страната са регистрирани 541 жертви на трафик, като значителна част от тях (448 души) са жени. При 404 случая основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация, следват трудовата експлоатация – 91 случая, и трафикът с цел продажба на новородено дете – 29 случая.


The NO Project
е независима инициатива, която цели създаване на информираност и критично мнение по проблема с трафика на хора. Проектът е специално насочен към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии. The NO Project цени техния потенциал да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. Повече за проекта можете да откриете на www.thenoproject.org.

Сподели в: