Вицепрезидентът Маргарита Попова откри кампанията „Забавното лятно четене“ 2012

За втора поредна година детският портал Az-deteto.bg и Столична библиотека стартираха инициативата „Забавното лятно четене“ 2012 г. На срещата присъстваха ученици от 6-то основно училищеГраф Н.П. Игнатиев“ и от „Увекинд” – най-четящото училище за 2011 г.

Забавното лятно четене и тази година се случва под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Специални гости на старта на кампанията бяха г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на РБ, г-жа Пенка Иванова, директор в дирекция “Достъп до обрабование и подкрепа на развитието” към Министерство на образованието, младежта и науката, г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Тази година като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор. Инициативата на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, МТЕЛ, издателствата за детска литература „Кибеа“,„ Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“, община Стара Загора и община Бургас.

От ляво на дясно: Жюстин Томс, Маргарита Попова – вицепрезидент на РБ, г-жа Пенка Иванова, директор в дирекция “Достъп до обрабование и подкрепа на развитието” към Министерство на обраованието, младежта и науката,г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, Михаил Белчев - директор на Столична библиотека

Кампанията беше открита от директора на Столична библиотека Михаил Белчев, който още веднъж отбеляза колко е важно децата да открият радостта от четенето и да го правят с удоволствие, като не забравят, че библиотеките са техни верни приятели в избора на хубавата книга.

Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова в своето обръщение отбеляза: „Обичам нашите класици – Йовков, Елин Пелин. Доскоро на нощното ми шкафче стоеше сборникът с приказки „Съкровищница” на Ангел Каралийчев. Мили деца, Светът навън е толкова хубав, но не можете да му се насладите само, ако гледате телевизия. Този свят може да се открие и да стане ваш и да станем богати с него, само ако много, много четете, но не по задължение или защото са ви накарали насила. Чрез книгите получаваме знание, а знанието е единственото нещо, което носим винаги с нас, то е в главата ни. Нямаме особена грижа за него – където и да вървим, то е с нас.”

Своята подкрепа заявиха и г-жа Пенка Иванова от министерството на образованието, младежта и науката и г-жа Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

Янка Такева каза, че нейната любима книга е „Ян Бибиян на луната” и допълни, че от няколко години Синдикатът на българските учители работи в посока на събуждане интереса към българската книга, да се провокира интересът на родителите, учителите и децата, да възпитаваме любов към четенето. „Любовта към книгата се възпитава и започва в семейството. Ние, възрастните, години наред работим, за да отворим онзи голям свят на книгата към душите на вас, малките читатели.”

Приветствие поднесе г-жа Пенка Иванова от името на министър Сергей Игнатов: „Темата на днешната кампания е чудесно послание за ваканционното лято на децата. Четенето е част от вашите летни забавления. Идеята, заложена в това, всички ние, заедно да увлечем децата в една игра, в която книгата е начин и средство за изявяване на себе си, да ги стимулираме повече, както и да бъдат спечелени и други деца за удоволствието от приятелството с книгата.”

Любимата книга на Маги Благоева е „Пипи Дългото Чорапче”. „Четеното на книги за мен винаги е било естествен процес – разказа тя. – Също като храненето и дишането. Наистина е клише изразът „Четеното обогатява”, но е вярно. Четенето е единственият начин, по който всеки човек може да опознае света – видим и невидим и да преживее чуждия опит чрез книгата.”

Актрисата Стефка Янорова каза: „Обичам мириса на книгите в библиотеката. Обичам да чета, няма по-голямо богатство от четенето, но четенето е и забавно. Нямам намерение да размахвам пръст и назидателно да ви казвам: „Четете! Само ще ви издам, че много обичам приказки, но най-любими са ми приказките на Оскар Уайлд.”

Актьорът Ивайло Захариев сподели: „Любимата ми книга е „Братята с лъвски сърца”. Като дете бързах да се прибера вкъщи, за да започна да чета книгите, които най-добрият ми приятел ми беше препоръчал. Книгите ми дадоха въображение, което нямаше от къде другаде да го получа.” Според Ивайло няма битка между телевизията и книгите, защото двете се допълват и едното няма да измести другото.

Томи от „Увекинд” припомни на децата как се попълва онлайн читателският дневник www.az-deteto.bg/knigi .

Вицепрезидентът Маргарита Попова чете на децата откъс от "Косачи" на Елин Пелин

След официалната част г-жа Маргарита Попова събра децата около себе си и им прочете откъс от разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

Кампанията „Забавното лятно четене“ е с национално покритие и ще протече по време на лятната ваканция на учениците. Тази година срещи в библиотеките ще се проведат в следните градове: Русе, Плевен, Варна, Бургас и Стара Загора.

При старта на инициативата децата и техните родители бяха поканени да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или израснали. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги. През септември в резултат на онлайн читателския дневник ще бъдат определени „Най-четящия град“, „Най-четящото училище“и „Най-четената книга за лято 2012“.

"Забавното лятно четене“ се организира от детския портал Аz-deteto.bg, съвместно със Столична библиотека за втора поредна година. Целта на инициативата, която стартира на 1 юни и приключва на 17 септември, е да популяризира четенето сред децата и учениците. През миналото лято свой онлайн читателски дневник попълниха 2167 деца от общо 143 населени места. „Най-четящият град“ през лято 2011 е София, „Най-четящото училище“ е Увекинд, София, Най-много книги беше прочела Микаела Димитрова на 11 години от Варна, а „Най-четената книга“ за Лято 2011 беше – „Пипи Дългото чорапче“ на великата Астрид Линдгрен.

Сподели в: