Виртуозният цигулар Найджъл Кенеди отново в България

Виртуозът на цигулката Найджъл Кенеди се завръща на българска земя на 15 юни , когато в рамките на ежегодния Салон на изкуствата ще изнесе гала концерт в зала 1 на НДК. Британският изпълнител идва в София по покана на АРТ БГ.

Найджъл Кенеди ще свири пред българска публика заедно с четирима блестящи музиканти, с които сформира „Квинтета на Найджъл Кенеди“ (Nigel Kennedy Quintet). Петимата ще представят новия си албум „A Very Nice Album“ – едно незабравимо музикално пътешествие, вдъхновено от джаз, рок и фолклор.

„А Very Nice Album“  показва възможностите на всеки един от участниците в квинтета:   изобретателната техника на барабаниста Krzysztof Dziedzic и басиста Adam Kowaleski, интерпретациите на пианиста Piotr Wylezoł, запомнящиият се саксофон на Tomasz Grzegorsk и разбира се на първо място уникалната електрическа цигулка на главния виновник за създаването на този зашеметяващ музикален продукт – Найджъл Кенеди.

Благодарение на своята брилянтна техника, уникален талант и обаятелна личност, той се чувства еднакво комфортно, изпълнявайки както класическа музика, така и съвременен джаз.

Билетите за концерта вече са в продажба в мрежата на Eventim и на касата на НДК на цени от 30 до 80 лв, предвидени са и ВИП места на специални цени.

Накратко за Найджъл Кенеди:

Повече от  25 години Найджъл Кенеди се радва на огромен успех и несъмнено е един от най – емблематичните цигулари на всички времена. Носител е на престижни отличия като  наградата за “Изключителен принос към британската музика” на Британските музикални награди от 2000 г.  и “Изпълнител на годината” на същата церемония.

Новаторският подход и стремежът към експеримента на Найджъл Кенеди се разпознават във всеки един от албумите в богатата му дискография – повече от 30 заглавия, между които едно от последните е посветеното  на фолклора на Източна Европа и Северна Африка “East Meets East”, където са включени  и български народни песни като “Хайде Яно”, “Дафино”, “Йовано, Йованке” и др. балкански мелодии.

Любопитен факт за екстравагантния музикант е, че не се притеснява да предизвиква традиционалистите, изпълнявайки най-големите класически произведения на голяма сцена, облечен с тениска на любимия си футболен отбор Астън Вила.

Сподели в: