Вино и молитви от Неда Антонова

В галерия Актив Арт вчера се състоя представянето на първата книга от трилогията Вино – Вино и молитви, на авторката Неда Антонова. Книгата беше представена от Кирил Аспарухов вчера във варненската галерия.

“Това е многопластово художествено повествование, изградено от библейски сюжети, лични надежди и крушения, национални комплекси, исторически куриози, съвременни убежища на душата, невидими болки и нетрадиционни лечения… И над всичко това – любов и вино. Любовта – последната сламка на всеки удавник, която често се превръща в спасителна жилетка. И виното – неизменният атрибут (подобно оркестъра на Горан Брегович) на сватби и погребения.

Ако светът е вечен, то е защото е заченат от пръст, любов и душа. И ако човек успява да надмогне съдбата, то е, защото всеки от нас е единствен като човечеството и цялото човечество е негов брат близнак. Така че, докато на света има любов, памет и вино, ще има надежда за всички. Тя винаги е наблизо и винаги – "до поискване" – споделя за своята книга авторката.

Неда Антонова е писател, поет, публицист, драматург, журналист. Родена е в с.Николаево, Плевенска област. Завършва Института за култура в Санкт Петербург. Работи като журналист; редактор в художествената  редакция на Военно издателство Св. Георги Победоносец; писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател е на сп. Отечество, член е на СБП от 1983 г. Автор е на стихосбирката Повторими неща; на тетралогията исторически романи Памет, Войната свърши в четвъртък, Не умирай вместо мен, Ангела, Приют за щастливи; трилогия за юноши: "Обичам те, вълк", ”Вълк на покрива”, ”Разбивачи на касички”, както и на други романи: Три кита в аквариума, Лобният път на сърцето, Надали, Полугол и полугола; повестта Ирма, жената на бог Марс, (драматургия) И слезе Господ на земята, поставена в театъра на армията, Гълъб за сърдечни послания и Звезда от последна величина – в телевизионния театър. Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки, полски и др. езици. Има награди от Националния фонд Развитие, Националния център за книгата.

Неда Антонова е единствената жена, носителка на наградата Златния меч за най-добър разказ на списание Български воин.

Сподели в: