Вим Вендерс представи новия си филм и закри СФФ

"Снимки в Палермо" – последният филм на немския режисьор Вим Вендерс обра овациите на родните киномани на неговата премиера в Дома на киното. В последния ден от София Филм Фест със звездното си присъствие ни зарадваха Вим Вендерс и съпругата му Доната, които пристигнаха в България специално за премиерата на "Palermo Shooting". Режисьорът отново не разочарова феновете си, напротив, някои обявиха филма за най-добрият му досега.

"Снимки в Палермо" е философски филм, направен по леко комерсиален начин, така че да се доближи до зрителя и той да го усети. Любимите теми на Вендерс за любовта, живота и смъртта отново намират място и в този негов проект, за да ни накарат да се замислим как всъщност минава времето ни. Самият режисьор сподели на зрителите в киносалона след премиерата, че решението да направи филма идва след прозрението, че страда от една глобална болест – никога няма време за нищо. Тази мисъл, отчайващо вярна и актуална за всички хора, кара Вендерс да осъществи този проект. И кара нас, зрителите да се замислим за болезнената истина, която носи в себе си идеята на "Palermo Shooting".

Много рок музика, един страхотен главен герой (Кампино), върху който Вендерс поставя фокуса си, красива и магнетична италианка, един безупречен и леко плашещ Денис Хопър, са страхотните парчета от филмовата мозайка, която немският гений нарежда. 

Вим Вендерс

Режисьор, сценарист, фотограф, меломан, творец, Вим Вендерс не влиза в рамки, не рисува граници и не се вписва в много определения за кинорежисьор. Филмите му не са комерсиални, но посланията, които носят са за обикновените човешки питания за живота.

"Париж, щата Тексас", "Криле на желанието", "Отвъд облаците" – кинематографичен шедьовър, направен съвместно с Микеланджело Антониони, "Буена Виста Сошъл клъб" са някои от най-известните филми на Вендерс.

Вим Вендерс отново гостува на "София Филм Фест" 2009

Сподели в: