Вим Вендерс отново гостува на "София Филм Фест" 2009

Известният филмов режисьор ще закрие официалната програма на кино феста в столицата през март. За края на "София Филм Фест" Вендерс ще покаже за първи път най- новия си филм "Palermo shooting", който тръгва по българските екрани. Филмът бе в официалния конкурс на кинофестивала в Кан през 2008г.

Режисьорът на "Буена Виста Соушъл Клъб", "Хотел за милион долара", "Отвъд облаците", "Париж, щата Тексас", се завръща в България на 15 март, когато ще закрие официално феста. "Снимки в Палермо" е част от нетрадиционните кино проекти на Вендерс, като основният персонаж в лентата е поверен на музикант от немската банда Die Toten Hosen. Кампино, който е фронтмен на групата, пресъздава една история-съзерцание за екзситенциалната криза на твореца. И музикантът убедително се превръща във фотограф, като разчита предимно на изражението, емоциите и настроенията. Лицето на този герой се оказва най-важният персонаж в “Palermo Shooting”. За първи път в богатата си филмова биография Вим Вендерс се фокусира върху едно човешко лице.

“Искаше ми се да направя отново един рок-енд-рол филм – смел и дързък, изпълнен с непокорен приключенски дух; един филм, който не се страхува да заявява идеи, позиции и в който няма преднамереност и схематизъм”, споделя Вендерс. С този филм немският режисъор отново доближава публиката до най-доброто във философските „филми по пътя” (road movies), като този път зрителите са въвлечени в едно малко по-различно пътуване – навътре към човешката същност. Възможността да предприемем това кино пътуване ще имаме на 15 март в зала 1 на НДК, когато ще се представи "Palermo shooting".

Сподели в: