Вили Николов открива изложба живопис "Приказка"

На 17 декември в Артгалерия, НДК, ще бъде открита 8-мата самостоятелна изложба живопис на Вили Николов. Специален гост ще бъде младата певица Кристина Кирова, която ще постави началото на експозицията в 18.00 ч.

Вили Николов рисува предимно приказни сюжети с фолклорни мотиви. В картините му са преплетени елементи от българския фолклор и тайнствения свят на детството – рибите летят, по комините на къщите са накацали хора и домашни животни, сякаш цялата Вселена е една голяма приказка.

“Връзката на Вили Николов с националното ни фолклорно наследство се наблюдава и в умелото и пищно прилагане на цветовете не само във фигуралните композициите, свързани със селския бит и култура, но и в натюрмортите и пейзажите. Редуването на наситени, често пъти „контрастни” цветове създава впечатление за стелеща се шарена черга, а грижливо изписаните орнаменти и детайли напомнят за шевици.”
Теодора Вълчева

“Един колоритен вихър от приказни моми със златни плитки и клепки босилкови, разлюлени чанове, пеещи с южния вятър… Очите ти тук ще открият чудото на тайнството, сърцето ти ще трепне при спомена за нежността на утрото, с искрена усмивка ще се включиш във веселбата, удивен от острия като шило мустак на шегобиеца момък, изгарящ с поглед засмяната мома… Сребристи пръски жива вода искрят в платната, срамежливи котки се крият зад комините, озадачена риба странно е вперила тъмно око, а от кавалите долитат омагьосани звуци.
Стилът на Вили Николов е удивително разпознаваем, живописните му платна – ефирно леки, затрогващи с нежност и същевременно провокиращи с безхитростното си намигване, което радва, впечатлява и провокира.”
Капка Освалд

Повече за Вили Николов:
Завършва средното специално художествено училище “Акад. Илия Петров”; Поканен за участие в пленер в Дидимотихо (Гърция). Завършва с отличие Националната художествена академия “Николай Павлович”;
Избран сред 400 кандидати за специализация през 2001 г. по съвременно изкуство в Гуенка (Испания).

Вижте още:
Коледна благотворителна изложба за международния ден на хората с увреждания
Благотворителна изложба графика на немски и български художници
Баща и син Йовови откриват изложба "Видимо-невидимо"

Сподели в: