Виктор Мъжлеков: Създадени сме да творим и да се учим

Виктор Мъжлеков е млад български художник. Неговият баща – Йордан Мъжлеков, също се занимава в областта на изобразителното изкуство. Двамата направиха и обща изложба през 2009г. – "Двойна фантазия".

В сайта си казваш, че рисуваш своите сънища и фантазии. Търсиш образите си дълбоко в теб, любопитен какво ще откриеш. Какво откриваш?

Откривам едина фантастична, слънчева и безкрайна вселена. Тя е необяснима загадъчна и по своему прекрасна, също толкова колкото и тази в която живеем. Когато завърша дадена картина осъзнавам наистина какво съм открил.

Казваш, че си щастлив човек. Как, кога човек постига щастието?

Щастието винаги е било в мен, то е във всички нас. Все повече осъзнавам колко голям късметлия съм, че съм го открил в ранната си възраст разбирайки, че е просто състояние на духа. Благодарен съм естественно и на родителити си, че са били достатъчно мъдри да толерират и насочват духовното в мен, което несъмненно води към себеопознаване и щастие.

Повлиян ли си от България, фолклора в творбите си?

Не смятам, че съм повлиян пряко, но смятам, че всяко нещо, което ни се случва през живота слага своя отпечатък върху нас. Така погледнато отговора може да бъде и да.

Тъга или чувство за хумор доминират в работите ти, според теб?

Тъгата в света, който откривам не съществува или поне аз още не съм я открил. На този въпрос може да си отговори абсолютно всеки, който е видял мои картини.

Кога планираш следваща изложба?

От много време насам нищо не планирам. Пожелавам си разни неща и ги оставям да се случат, естественно подхранвайки ги с вяра. По точно мога да отговоря на този въпрос така: Пожелал съм си изложба в някоя от столиците на световното изкуство а кога ще се случи само намерението знае. 

Какви са онлайн проектите ти? Разкажи ни за сайта, за хубожниците от чужбина, с които те е свързал Интернет?

Основният ни проект е Artshop7 – галерия и магазин, който искаме да превърнем в световен арт-портал за съвременни визуални изкуства. Желанието ни е да съберем  професионалните и уникални творци на едно място не само в интернет но и на яве. Този сайт ми дава възможност да се свързвам с страшно много уникални и талантливи творци, като комуникацията ми с тях е огромно богатство, което аз много ценя! Бих казал, че този проект е огромно предизвикателство, мечтая някой ден да стане световно известно арт пространство, което да е в полза както на творците така и на всички, които обичат изкуството.

Какво си пожелаваш за 2010-та?

Пожелавам си аз и моите близки да сме живи и здрави, една по добра и успешна година за всички българи.

Пожеланието ти към читателите на Kafene.bg?

Да са живи и здрави и да следват сърцето си!

Сподели в: