Виктория Василенко открива "Европейски музикален фестивал"

За младата пианистка Виктория Василенко предстои престижният ангажимент да участва в откриването на "Европейски музикален фестивал" 2017. Концертът е на 29 март, от 19:30 в зала "България". Заедно с Георги Черкин и Григор Паликаров, утре тя ще бъде солистка на концерта за откриването.

Младата пианистка Виктория Василенко, която през септември м.г. спечели първа и специална награда на престижния международен конкурс "Джордже Енеску" в Букурещ, сподели, че тази награда е ключов момент за нейната кариера. 

"Това е най-големият ми международен успех и съм щастлива, че той отвори много нови възможности за професионалното ми развитие", споделя тя.

Откриването на "Европейски музикален фестивал" 2017 ще бъде първият голям концерт на Виктория пред столичната публика, след успеха на конкурса в Букурещ. Виктория Василенко ще бъде солистка в Концерт за три пиана от В. А. Моцарт и в Концерт за две пиана в до минор от Й. С Бах заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Нейни партньори на сцената ще бъдат Георги Черкин (пиано) и Григор Паликаров (диригент и пианист).

Част от наградата на Виктория Василенко на конкурса "Джордже Енеску" са концертни изяви с прочутия оркестър "Камерата Залцбург" в Букурещ през есента на тази година, а също и концерти с Филхармонията на Севиля под диригентството на Джон Акселрод, които й предстоят през 2018 година. До големия успех на конкурса в румънската столица Виктория достига след дълги години на упорит труд и обучение при известни български и чужди педагози. Тя започва музикалното си образование в България при Антонина Бонева, а от 2003 г. до завършването на Националното музикално училище "Л. Пипков" в София учи при проф. Стела Димитрова-Майсторова. От 2011 до 2015 г.  Виктория е студентка на проф. Башкиров във Висшетo училище по музика "Кралица София" в Мадрид.

"От него научих много неща, но най-вече да търся и да работя сама и да осмислям интерпретацията чрез своята индивидуалност", сподели Виктория Василенко за работата си с Башкиров. След Мадрид, пианистката продължава професионалното си развитие в Академията "Лаго ди Комо" в Италия, а от октомври 2016 г. постъпва в престижния колеж "Music Chapel Queen Elisabeth" в Брюксел.

Колежът съчетава функцията на учебно заведение и музикална агенция, която организира много проекти и концерти за възпитаниците си, които вече са завършени артисти. "За мен е много голям шанс да попадна на това място, което дава невероятни възможности за развитие", счита Василенко. Паралелно с обучението си в чужбина, наскоро Виктория завърши и  бакалавърска степен в НБУ, София.

Професионалният си дебют пред българската публика Виктория прави още като ученичка от Националното музикално училище. През 2009 година тя свири с Оркестъра на Класик ФМ радио в концерт, представящ талантливите солисти на училището. През 2014 г. година е избрана да участва като млад талант от България в "Европейски дни на културата" във Франкфурт, отново с Оркестъра на Класик ФМ радио. Партнирала си е и с изявения български цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази. Пианистката е изнасяла рецитали във Виена (2008), Ню-Йорк (2010), Париж (2015), Мадрид (2015), Москва (2016) и Женева (2017). Наградена е два пъти с "Кристална лира" за най-добър млад изпълнител. 

Сподели в: