Визуалните изкуства – акцент в София диша на 9 август

Втората неделя, от програмата на фестивала „София диша”, ще бъде посветена на визуалните изкуства и ще се проведе на ул. „Пиротска“ в столицата.

От 16.00 до 22.00 часа, на 9-ти август, една от най-старите улици в София  – „Пиротска” ще се превърне в пространство и сцена на визуалните изкуства и тяхното непосредствено представяне от български и чуждестранни съвременни артисти. Много от новите или интересни стари технологии, използвани в изкуствата, могат да бъдат видяни по време на демонстрации и работилници за деца и възрастни.

На ул. „Пиротска“ ще станем част от съвместен уъркшоп-демонстрация на младите артисти Климентина (EvolveIllustration) и Велин Заячки (Cyanoprom), които ще представят илюстрации, рисувани върху хартия с акрилни маркери и туш, както и създаването на ръчно изработени чрез фотографската техника от ХІХ век –  циантопия –  картини, чанти, фотограми и картички. 

Художничката Вени Гълъбова и приложничката Ралица Жекова ще покажат процесите по създаване на  графика (линогравюра) и също ще наблюдаваме изработване на пясъчна мандала, древна форма на изкуство и ритуал, от псхилога Калин Георгиев.  За почитателите на комиските Ко-миксер са подготвили срещи с автори и художници, познати от изданията им.

И на улица „Пиротска“ ще има също танци и музика –  фестивалът-лаборатория „180 градуса”, които са инетересна колаборация от млади артисти от 10 различни националности в областта на музиката, танца, дизайна, театъра, изобразителното изкуство …  ще представят програма от кабаре, музикален театър, шахмат, барок и афро-американска музика.

Създателите на LinguCards – познатите двуезични илюстрации на поговорки с едно и също значение в различните езици, са подготвили игра и работилница за илюстрация на любима поговорка и конкурс за най-оригинална поговорка.

Проектът „София за малчуганите“  е голяма рисувана карта на София, с размер за оцветяване 70 x 100 см., която всяко дете ще може да оцвети, както и ще открие своите любими забележителности.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Очаквайте ежеседмична информация за следващите фестивални дни, както и новини на http://sofiadisha.com/

Сподели в: