Виж и прочети за Япония в Националния етнографски музей

От 15 януари до 7 февруари 2014 г. в Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) в София ще се състои инициативата „България за Япония“ – официална церемония и изложба по повод 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония. Събитието е съвместен проект на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей и специалност „Японистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ под патронажа на посолството на Япония в България.

Съвместната инициатива на ИЕФЕМ към БАН и специалност „Японистика“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ е резултат от желанието на двете страни да участват активно в популяризирането на японския език и култура в България.

В началото на юбилейната за дипломатическите отношения година, изложбата „България за Япония“ ще представи на българската публика както елементи на японската традиционна култура, така и инициативи и проекти на специалност „Японистика“, които целенасочено работят за междукултурния диалог между България и Япония. Основен акцент в изложбата е инициативността и творчеството на младите японисти, които с ентусиазъм, разбиране и любов влагат усилия, както за изучаването на далекоизточната култура, така и за нейното интерпретиране и популяризиране в България.

Представят се и две нови печатни издания, а именно – сборникът с доклади от юбилейна конференция на специалност „Японистика“, в който има разнообразна палитра от научни статии на широк диапазон специалисти от страната и чужбина; и студентското списаниеКръг“ – първото по рода си издание в България, в което студентите представят различни елементи от японската култура на широката публика.
Събитието се извършва със съдействието на „ДЖАЙКА“ и „Дружеството за приятелство България Япония“.
Куратор: Анита Комитска, ИЕФЕМ – БАН

Предварителна програма

Тържествено откриване на изложбата: 15 януари 2014 г., 18 часа
Конферентна зала на ИЕФЕМ – БАН

1. Официално откриване и приветствия (от страна на ИЕФЕМ – БАН, Посолство на Япония, СУ, гости)

2. Специалност „Японистика“ към СУ представя юбилейния сборник „България – Япония – Светът“ (Университетско издателство, 2013) и първото в страната студентско списание за научни разработки в областта на японистиката „Кръг“ (Университетско издателство, 2013, бр. 1)

Огледална зала: Изложба „България за Япония“ – от 15.01.2013 до края на месеца

Изложбата включва:

1. Тематични витрини, представящи японската традиционна култура (жилище и околна среда, култура на хранене, култура на опаковане фурошики). Витрините включват предмети от бита, кратки описания и макети, изработени от студенти японисти.

2. Тематичен аудио-визуален кът, който представя слайд-шоу, илюстриращо инициативи на специалност „Японистика“ за популяризиране на японската култура в България, както и кадри от Япония през обектива на студенти-специализанти.

3. Тематичен стенд, представящ студентски преводи на откъси от средновековното произведение Исе Моногатари. Произведението, както и жанрът ута-моногатари се представят за първи път в България.

4. Тематичен стенд на проект „България за Япония“, в който студенти представят на японски език културата и традициите на България в интернет-среда.

5. Интерактивен кът-изненада, в който публиката да стане съпричастна към традиционната японска култура и да може сама да се превърне в активен участник в изложбата.

Сподели в: