Видинският художник Петър Стоянов показва свои творби в София

Изложба – живопис "Пътят към …” на Петър Стоянов ще бъде открита от 18 часа на 1 октомври 2008 г. в софийската галерия "Арт Муза" (ул. "11 август" 23). Ще има и музикална програма с участието на Ани Тошкова – пиано и Агоп Манукян – виола.

Художникът е от Видин и представя седмата си самостоятелна изложба в галерия "Арт Муза”. Заглавието "Пътят към …” е казано многозначно и обединява няколко теми. Самият той споделя как е достигнал до тази интересна експозиция, съчетала платна с разнообразна тематика и близка стилистика, които изхождат от традициите и ти извеждат до равнището на европейското изкуство.

"Всички ние изминаваме определени пътища, преследвайки определени цели, преминавайки през различни врати.
Аз изхождам от корените си и рисувам селски къщи и порти, но портата е и абстракция – като врата, която се отваря, след като друга се е затворила, тази, която не смеем или не можем да отворим, тази, която ни се отваря, а ние нямаме куража да прекрачим, тази, която издигаме сами, като преграда пред себе си и другите, като щит на ограничението ни. Или врата, в която ние се втурваме, а тя не е нашата.
Селските къщи, които рисувам, са предпочитана тема, с тях изразявам дуализма, те са грохнали в края на пътя си и все още живи.
Картините с женски фигури са свързани с пътя човешки с неизменното присъствие на жената. За сътворението тя е по-важна – чрез нея идва грехът, но и спасението.
"Пътят към …” е и моя път до тази изложба. Надявам се с нея да намеря и пътя до зрителите".
   
Изложбата ще продължи до 14 октомври 2008 г.

Сподели в: