Видео на Стефан Николаев участва в проекта Клек-арт

Проектът КЛЕК-АРТ на Института за съвременно изкуство – София представя “Минук, рибката-живописец” (1994-2005), видео на Стефан Николаев. Откриването е на 14 септември, петък, от 21.00 часа в София на адрес бул. “Фр. Нансен” 3.

Аквариумната златна рибка, плувайки, размесва цветен пигмент във водата, докато цветът не скрива самата нея. Работата на Стефан Николаев е хипнотична естетска гледка, в която всеки може да намери нещо за себе си – и философската простота на минималистичната живопис, и ироничните похвати на Флуксус, и отглас от дискусиите за природата на творчеството, всички споени от медията/видео.

Стефан Николаев(1970) живее в Париж, където завършва Висшето училище за изящни изкуства. В неговата биография се четат множество престижни прояви в различни страни. Сред последните му международни изяви е участието в тазгодишния Български национален павилион на 52-то Венецианско биенале. През 2004 година Стефан Николаев представи за първи път у нас самостоятелната си изложба “Балкантон” (Институт за съвременно изкуство в Ата център).

Представянето на “Минук, рибката-живописец” в проекта КЛЕК-АРТ на Института за съвременно изкуство – София, е организирано в един и същи ден с откриването на “Престиж” – самостоятелна изложба на автора в новата софийска галерия ARC Projects.Още по темата

Сподели в: