Видео-игра стана филм

Хитмен е генетично създаден елитен убиец, известен единствено под кодовото име Агент 47. Той произхожда от най-смъртоносните престъпници в света, но е отгледан от църковно братство в изгнание. Той е надарен, харизматичен и очарователен – въпреки това разкрива малко за себе си, няма име, известен е единствено с последните две цифри от баркода, татуиран на тила му.
Но дори и 47 не може да предвиди “случайното уравнение” в неговия прецизен живот: неочаквани пристъпи на угризение и непознати чувства, събудени от мистериозна рускиня.

Премиерна дата в България : 7 Декември 2007; Оригинално заглавие : Hitmаn; Националност : САЩ; Световна премиера : 21 Ноември 2007; Времетраене : 93 мин

Режисьор : Ксавие Жен
Сценарист : Скип Уудс
Оператор : Лорън Бар 
Музика: Джеф Занели
В ролите : Тимъти Олифант, Олга Кириленко, Дъгрей Скот, Робърт Непър, Улрих Томсен, Майкъл Офей, Хенри Кузик

Филмът е базиран на най-продаваната, спечелила множество номинации видео-игра. Хитмен е генетично създаден елитен убиец, известен единствено под кодовото име Агент 47. Той води мълчаливо война, за унищожение на света на злото.

Хипер подредения живот  и бистър ум на Агент 47 са неочаквано затруднени, когато среща Ника, проституираща рускиня, която събужда съвестта му и го кара да се замисли за същността на работата му.

Хитмен е втората продукция на режисьора Ксавие Жен , който насища филма с визии,  напомнящи графична новела, изпълнена с религиозна иконография. Подходът на Жен към материала е, подобно на главния герой, стилизиран и хладнокръвен. Продуценти са Пиер-Анж Льо Погам, Чарлз Гордън и Адриан Аскари.

Сценарият е написан от Скип Уудс (Парола Риба меч). Екипът, стоящ зад продукцията включва операторът на „Frontier(s)” Лорън Бар и номинираният с Oскар®, дизайнер на продукция Жак Буфноар („Индокитай”).

Хитмен е заснет за 12 седмици в Бояна Филм Студио в София, като същевременно втори снимачен екип работи в Южна Африка, Истанбул, Санкт Петербург и Лондон.

Сподели в: