"Видения в небесния театър" от Вели Чаушев

Актьорът Вели Чаушев представя книгата си "Видения в небесния театър" на 29 март, сряда, от 18 часа на камерната сцена в Сатиричния театър.

„Аз свойте другари извиквам от мъртвите
и с тях се разхождам по тихите улици“
Александър Геров

В книгата си "Видения в небесния театър" доайенът на Сатирата Вели Чаушев разказва спомените си за своите незабравими колеги: Георги Калоянчев, Лео Конфорти, Константин Кисимов, Георги Парцалев, Константин Коцев, Григор Вачков, Апостол Карамитев, Невена Коканова и още много други, които днес играят в Небесния театър. 

Той нарича спомените си за своите скъпи колеги "дреболии, които са изпадали от официалните портрети. Като мазилката, която е оронена от пирончетата, когато са ги окачвали".

"Огледалата в гримьорните още помнят лицата им. В гардеробите ризите им помнят изхвръкващите им сърца преди премиера. Стените са напоени с техните гласове" – пише Вели Чаушев. В книгата си той е възкресил случки и събития, на които сам е бил свидетел.

"Струва ми се, че такъв възторг и любов към живота и театъра, които носеха и изповядваха, отиват в небитието. От тях има на какво да се възхитим и приятелски да се усмихнем" – признава доайенът на Сатирата.

Ето и още един цитат от книгата:

Къде?
Искам да вляза в театъра.
Като зрител или …
Като актьор.
Трябва да платиш.
Каква е цената?
Един живот.

Вели Чаушев е роден през 1934 год. в Златоград. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Г. Островски. От 1958 до 1961 година играе в ДТ- Хасково. От 1961 година е на сцената на Сатиричния театър, където играе повече от 40 години. Освен в театъра, играе в киното, участва в радиотеатъра и на естрадния подиум като рецитатор.  Автор е на сценарии и на книги за деца и възрастни.

Сподели в: