Вечната музика – концерт в НМ "Земята и хората"

На 14 април, от 19 ч. в Националния музей "Земята и хората" ще се състои концертът "Вечната музика". В програмата:

Камерен оркестър „Каприз“ с диригент Петър Димитров
Бах – концерт за Чембало и оркестър сол минор
солист Янко Маринов
Хендел – Увертюра "Месия" – речетатив и ария – солист Ивайло Донков
Пърсел – Ламенто от "Дидона и Еней" – солист Еделина Кънева
Хендел – Ария N 28 тенор "Израел в Египет "– солист Ивайло Донков
Моцарт "Дивертименто" ре мажор

* * *
Делиб – пицикато от балета "Силвия"
Шуберт – серенада – солист Росен Ненчев
Чайковски – "Октомври"
канцонета "TORNA A SURRIENTO " – солист Росен Ненчев
Самуел Барбър “Адажио"
Уебър – "Мemory" – солист Еделина Кънева
Чайковски – Валс от Серенада за струнен оркестър

Билети може да заявите директно в МК "Престо" на тел. 02-944-33-0302-944-33-03 и на тел. и 00893/645 874, както и в билетните каси на Тicketpro.
Цени – 10лв., студенти и пенсионери – 8лв., ВИП – 12лв., включва лек коктейл.

РОСЕН НЕНЧЕВ – тенор
Роден на 14.05.1982г., завършва ДМА "Панчо Владигеров"през 2008г., спец.Класическо пеене.През 2008–2010г. продължава обучението си в Милано – "Академия Марциали". 2007г.- солист в концерт "Оперни звезди от световната сцена", зала България. През 2010г. дебютира с голям успех в "Травиата" на летния фестивал в гр.Бергамо – Италия, на площада "Пиаца Векия". От 2011г. е солист на "Театро Сан Бабила", Милано – "Пикола Скала", където дебютира в оперитe "Набуко", "Мадам Бътерфлай", "Трубадур".Следват множество участия в градовете Милано, Парма, Комо , Бергамо…
Вокални педагози – Борис Богданов, Александрина Милчева, Георги Делиганев, Виторио Теранова,Франко Федеричи.

Еделина Кънева
Еделина Кънева е родена в София и е възпитаник на ДМА "П.Владигеров".
Дебют – на сцената на Държавна Опера Бургас . Следват три сезона в Лайпциг. От 2005г. е премиер-солистка в НМТ "Ст.Македонски".
Като инициатор и участник в много нетрадиционни проекти, съчетава опера, мюзикъл, джаз и поп музика.
Репертоарът на певицата включва централните партии в оперите "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан”, както и оперетите "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна" и др. Солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар. Има записи за Националното радио. Яркото присъствие на сцената прави гастролите й успешни в Япония, САЩ, Германия, Франция, Испания, Израел и много др.Участвала е многократно на фестивалите „Аполония”, „Софийски Музикални Седмици”, „Салон на изкуствата”, „Варненско лято” и фествали в Гърция, Израел и Германия.

ЯНКО МАРИНОВ – чембало
Органист, пианист и византолог. Завършва средно образование с отличен успех в Средно музикално училище гр. Бургас в класа по пиано на Ваня Попова. Изучава орган при проф. Нева Кръстева и пиано в класовете на проф Ст. Димитрова и Маргарита Кръстева. Като пианист има първа награда на Националния конкурс за пианисти "Димитър Ненов" 1991 г., втора награда на конкурса „Светослав Обретенов” и други.
През летата от 1997 – 2002 и 2005 г. участва в майсторския клас по орган на Жан Гийю в Цюрих. По препоръка на проф. Елена Тончева (Хердеров лауреат) през 1999 г. е удостоен с Хердерова стипендия. За периода 1999-2000 г. специализира гръцка палеография при Виенския университет, изучава византийски нотации при проф. Герда Волфрам и следва орган в класа на проф. Р. Шолц и М. Байданова. Основател на консортa за старинна музика Concerto antico. Участвал е в някои от най-престижните международни фестивали за старинна музика: Festival de musica antiga, Barcelona, Испания, 2007, 2008; Festival Oude muziek, Utrecht, Холандия, 2008, 2009 и Изкуството на барока, София (2007-2010). Ръководител на проекта „Музика на сферите”, финансиран от Програма „Култура” 2010-2011 г. към Столична община. Понастоящем е органист на католическия храм "Св. Йосиф" в София и отчислен докторант към Институт за изследване на изкуствата при БАН. Участва в проекти за дигитализиране и изследване на музикални паметници и е автор на редица музикологични изследвания. От септември 2012 г. води курсове по византийска и западна средновековна нотация към католическата катедрала в София. В репертоара му са застъпени всички органови произведения на Макс Регер, Бах, Букстехуде, Лист, творби от барокови майстори, композитори от епохата на романтизма и съвременността. Изнасял е органови и клавирни концерти в Австрия, Германия, Словакия, Италия, Испания, Швейцария, Холандия, Гърция, Полша, Кипър, Украйна, Франция и други страни.

ИВАЙЛО ДОНКОВ, тенор
Ивайло Антонов Донков е роден през 1985 г. в град Варна. През периода 1991-2002 г. е възпитаник на училището за незрящи „Проф. Иван Шишманов” в родния си град, а средното си образование, както и допълнителна музикална квалификация, получава в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”, град Варна, със специалност Kласическо пеене. През 2005 г. е приет в НМА в София, където получава висшето си образование – специалност Класическо пеене, в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. След завършването на магистърската си степен, постъпва в класа по Камерно пеене на проф. Благовеста Константинова, където е специализант понастоящем. Ивайло Донков успешно съчетава обучението си в музикалното училище и в НМА „Проф. Панчо Владигеров” с активна концертна дейност. През 2008 г. участва в конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, където получава Трета награда. През септември 2010 г., заедно със сопраното Миглена Павлова, са удостоени с Първа награда и „Специална награда за барокова и ренесансова музика” в категория Ансамблово класическо пеене, втора възрастова група, на конкурса „Надежди, таланти, майстори”, гр. Добрич. През 2013 г. Ивайло Донков печели вторият сезон на музикалното телевизионно състезание:”Гласът на България”. От втората половина на 2008 г. Ивайло Донков усилено се занимава с изучаването и интерпретацията на барокова и старинна музика със съдействието на органиста Янко Маринов. Уникалният гласов тембър, който притежава Ивайло Донков, е особено подходящ за изпълнение на старинна музика. Овладяването на специфичната техника на пеене от младия певец е заявка за многообещаваща кариера в областта на бароковата музика.

Call

Send SMS

Add to Skype

You'll need Skype CreditFree via Skype

Сподели в: