Вечер, посветена на Леон Даниел в НДК

В Национален дворец на културата през идната седмица ще се състои Вечер, посветена на режисьора Леон Даниел. На 17 февруари ще бъде представена и книгата му "Пътешествие в театъра". Вижте програмата на НДК за седмицата 15-21 февруари 2010г.:

15 февруари, понеделник

Мл. клуб от 19.00 часа – премиера – “Гимнастика за бременни” – пиеса от Здрава Каменова, номинирана на конкурса “Нова Българска Драма”, Шумен, 2008 год.
Спектакъл за очакването, промяната и раждането…
Четири жени са на ръба на нов живот, за който дори не знаят дали са готови.
Постановка на Театрален колеж “Любен Гройс”

16 февруари, вторник

Централна сграда – фоайета ет. 0 – 2 от 10.00 до 19.00 часа –
17-та Международната специализирана изложба и семинар
За охрана, сигурност, безопасност –  SECURITY 2010
Централното фоайе от 17.00 ч.  – Официално откриване
Под патронажа на Министъра на вътрешните работи
Орг. Българска търговско-промишлена палата
Изложбата, със своята изключителна актуалност, дава възможност за представяне на най-новите решения и разработки в областта на охраната, контрол на достъпа, алармени системи, видеонаблюдение, мониторинг центрове, сигурност на информацията и др.
/16  – 19 февруари /
На изложението са представени:
Алармени системи и средства срещу проникване и взлом; Автоаларми; Контрол на достъпа; CCTV и IP системи за видеонаблюдение; Пожароизвестяване и пожарогасене; Системи за управление на сгради; Аудио- и Видеодомофонни системи; Радио и телекомуникационни системи; Бариери и паркинг системи; ID карти; Кабели за охранителни и противопожарни системи; Защита на ИТ оборудване и данни; Системи за охрана на стоки; Специализирани дружества за охрана; Интегрирани хотелски системи; Блиндирани врати и автоматизация за врати; Бронежилетки и брониране на автомобили; Системи за детекция на вода и различни газове; Мрежи за мобилни оператори; Металдетектори; GPS системи за контрол и логистика; X-ray машини за проверка на багаж; Специализирана литература и др.
Ще участват около 50 български и чужди фирми – производители и дистрибутори на над 150 фирми от Австралия, България, Великобритания, Германия, Израел, Испания, Италия, Канада, Корея, Китай, Норвегия, САЩ, Тайван, Тайланд, Турция, Франция, Холандия, Хонг-Конг, Япония и др.

17 февруари, сряда

 Зала 7 от 18.00 часа –  Вечер, посветена на Леон Даниел и представяне на новото издание на книгата му „Пътешествие в театъра“
Орг.: НДК, Издателство “Захарий Стоянов” и Съюз на българските писатели   
С участието на:  Кирил Дончев, Ицхак Финци, Жоржета Чакърова,
Меглена Караламбова и изпълнение на песни из спектакъла„На приказки с Карел Чапек”

Издателство „Захарий Стоянов” връща към живот прекрасната книга на Леон Даниел „Пътешествие в театъра”. Това пътешествие в театъра режисьорът прави през годините 1967–1972 г., примерът е една малка книжка на Боян Дановски, който му вдъхва надежда, че „всичко на света минава, но театърът остава“. Но основният му подтик е да напише „театрална книжка за „пубертетите“, които се събираха в нашия дом, слушаха „Бийтълс“, издаваха ръкописно списание „Азбучен доносник“, караха се за Маркузе и Че Гевара…“ Пътешествията на Леон Даниел са четири: откъм главния вход, откъм страничния вход, в забранената стая, през задния вход. А към тях добавя и заключението на завършеното пътешествие. Така бележитият режисьор, който се оказва и изключително сладкодумен разказвач, ни разкрива не само магията на театъра и особеността на театралните професии, но и „изкуството да бъдеш зрител“.
Новото издание на „Пътешествие в театъра“, в поредицата „Мелпомена“, не само е много по-добре художествено-полиграфически издържано, но има 130 илюстрации – снимки от постановки на именития режисьор, от работни моменти, театрални плакати и др. Книгата е обогатена и от написаното от Мирослава Кортенска, Юлия Огнянова, Любен Гройс, Меглена Караламбова, Ицхак Финци, Константин Илиев и проф. Любомир Тенев.
А като прочетете книгата докрай, ще разберете думите на Леон Даниел: „Хамлет си е Хамлет, както и театърът си е театър – колкото повече остаряват, толкова по-нови стават.“

18 февруари, четвъртък

Зала 7 от 18 часа – ЮБИЛЕЙНА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР по случай деветдесетия рожден ден на ЛЕДА МИЛЕВА

Орг.: НДК, Съюз на българските писатели, Съюз на преводачите в България
Издателство „Захарий Стоянов”
Слово – Никола Инджов
Художествена програма с участието на артистите:
Меглена Караламбова, Атанас Атанасов, Ангелина Славова
и пианиста Младен Тасков

Сподели в: