Вечер на съвременната сръбска култура: филм и музика

На 2 октомври, в 18:30 ч. във Виваком арт хол арт фондация "ДОМА" заформя вечер на сръбската съвременна култура. В първата част от вечерта ще гледаме филма на младата режисьорка Тамара Дракулич, след който ще се слеем в ритъма на сръбксото electro и italo disco от специалните ни гост диджеи и крале на ъндърграунд сцената в Белград Doo и Bagheera.

Музикалната вечер ще се състои в Читателски клуб "Жул Верн", Раковски 127. Събитието има символичен вход от 5 лв., който осигурява транспорта на сръбските нинджи у нас.

* * *

Тамара Дракулич е представител на новата вълна младо независимо сръбско кино. След успеха на първия си фимл "The Swing", тя създава интригуващия и дълбок "ОКЕАН". Световната премиера на филма бе тази година по време на Jihlava Festival в Чехия, последван от престижната Waves selection в Torino Film Festival. Сега той идва у нас.

Разказът на Тамара преминава предимно през статични сцени с глас зад кадър, създавайки един наистина интуитивен филм, последван от дълбоко лично впечатление. Всяка реплика е мъдрост, породена от индивидуално преживяване, която режисьорката и сценарист предава на зрителя, оставяйки го в лични размисли за езика, смъртта и приятелството.

В навечерието на Сръбските нощи Тамара ще пристигне в София, заедно със своя нов филм, за да разкаже и увлече преди неговата прожекция, както и да ще срещне с публиката след него, споделяйки преживявания и размисли по темата.

* * *
Dusan Doo Predojević е DJ и един от основателите на Beyond House, един от най-активните DJ колективите на ъндърграунд сцената в Белград. Doo започа кариерата си през 2005 г. когато започва да пуска във всички емблематични клубове в Белград, както и фестивали в Сърбия по това време. Чрез музикалния си блог "MYMODERN", Doo си спечелва пребиваване в легендарният Белградски клуб 'The Wash ". След като "The Wash" затваря, Doo основава Beyond House с талантливи нови имена от DJ, завладяващи сръбската сцена: Ognjen Milosavljević, Miloš Maričić, Ivan Tanović and Damir Zekiri. През 2014 г. към тях се присъединява и Nikola Vemić. От тогава Beyond House са отговорни за едни от най-добрите моменти на нощния живот в Белград, най-вече заради техния превъзходен вкус, както и на привличане на имена като: Bu§§, Dubbyman, Richard Zapenzauer, Lucretio, Demetrio Giannice, Marcellis, Owen Jay, Intergalactic Gary, Mick Wills, Space Dimension Controller, Levon Vincent, Tama Sumo… в Белград.

Днес Doo пуска и организира партита в скандалния Drug§tore и 20/44 (влязъл в 10-ката на най-добрите клубове в света за класацията през 2014 г.), Wats, Културния център GRAD, все места, виновни за възвръщането на DIY силата и незабравимия нощен живот в сръбската столица, променил драстично града за последните години.

Това, което Dusan започва да изгражда като жанр, днес се преследва в световните музикални тенденции в различни клубове, барове и фестивали. Звездата от сръбската сцена миксира музикалната атмосфера с приятни space disco ритми, заглушени с лек deep house, умерено techno и electro с експериментален привкус.

* * *
Bagheer a- Midnight Cowboys

Bagheera Münchgstettner започва да записва миксове през 2011 г., както takexmexhome и редовен Intergalactic FM форум маниак. Отнема му само няколко месеца преди първият му микс да бъде излъчен по култовото Холандско интернет радио. Това му дава увереност на екстра топки, за да продължи своята страст.

Преди това той е част от Future Space Travellers Vol.1, крайната скъпоценна селекция на space disco блога Bleeding Panda. Bagheera е известен с разказването на истории и нежните комплекти, които няма да чуете навсякъде. Той го нарича атлантично вулканичен водопад с русалка домакиня в дискотека, с музиката, която идва от банята на майка ви, музика, която някой друг слуша, докато се надсмива над вашите снимки. Понякога е бавна и носталгична като възглавница в космоса.

Bagheera пуска музика в култовия и един от най-добри клубове в света 20/44, Drug§tore, Културния център GRAD и други места в Белград.

След като се влюбихме в него в Белград, сега концертът в Жул Верн ще бъде първата му DJ изява отвъд границите на Сърбия. Доведете и вашата леля.

Сподели в: