Вечер на социалистическата литература

Дискусия за социалистическата тема в съвременната българската литература – 6 октомври, 18:30 ч., книжарница Сиела Ректората. Вход свободен.

Социализмът присъства скромно в учебниците по българска история. За сметка на това той влиза по-смело в романите, разказите, мемоарите и документалните книги на съвременните български писатели и автори. Така можем да го прочетем и преживеем: искрен, болезнен, личен, емоционално преосмислен, мил, младежки. Тези книги са различни по жанр, стил и цели – някои са гневни и негодуващи, предизвикващи тъга и сълзи, други са битово-носталгични, трети са пълни с любовни истории, смешни случки, детски спомени, младежки преживявания и т.н. В някои прозират директни оценки, други са с противоречиви емоции. Всички те изграждат парче по парче, книга по книга като картина от пъзел литературната история на българския социализъм.

"Kafene.bg и книжарница Сиела Ректората се обединихме в задачата да проведем разговор с писатели, издатели, студенти и читатели за съвременната българска литература, посветена на темата за социализма. Искаме да привлечем вниманието към тези книга и на младите читатели, особено на тези, родени след 1989 г., към това непознато за тях време, истории и факти" – коментира Ивет Лолова, редактор в Kafene.bg.

Вечерта ще протече под формата на дискусия. Публиката може да задава въпроси, включително и тук с коментар под анонса или на фейсбук страницата. На специален щанд в книжарницата ще бъдат представени заглавията, които ни дадоха идеята за това събитие. 

Модератор на дискусията ще бъде Жюстин Томс. Участниците ще съобщим допълнително.

Събитието е насочено към всички, които обичат историческата литература, мемоарите, любопитни и любознателни са към социалистическата тематика.

Участват издателствата: Сиела, Колибри, Жанет 45, Scalino, Ерго, Ентусиаст, Хермес и др.

Очаквайте списък на книгите, посветени на социалистическата тема, издадени от различни български издателства през последните десет години. 

Още по темата:

Интервю с Таня Джокова – водещ редактор "Българска литература" в издателство "Колибри"

Любен Рабчев: Честността и смелостта са най-важните качества в живота

Книги на социалистическа тематика от издателство "Колибри"

Книги на социалистическа тематика от издателство "Ерго"

Книги на социалистическа тематика от издателство "Сиела"


Ангел Игов:"Кротките" е за премълчаното и неизговореното от времето на Народния съд


Книги, посветени на социалистическа тематика от "Жанет 45"

Сподели в: