Вечер на индонезийската култура с танцовия ансамбъл при Посолството на Индонезия в София

На 17 март от 19.00 ч. в Арт клуб ресторант "Жреци на музите" ще се състои "Вечер на индонезийската култура". Имате възможност да се потопите в атмосферата на екзотична Индонезия с неповторими танци, музика, поезия, кулинарни шедьоври, багри и аромати. Организатори са Сдружение Приятели на Индонезия "Нусантара".

Програмата включва:
1. Танцовият Ансабъл при Посолството на Индонезия в София PESONA MAWAR NUSANTARA – "Очарователните рози на Архипелага";
2. Джарот Суджарво – индонезийски писател, поет, пътешественик;
3. Проф. Милчо Цветков – астроном и поет – за пътуването си до Индонезия, работата си като астроном и за поезията;
4. Георги Грозев – студент, актьорско майсторство в  Театрален колеж “Любен Гройс” с ръководител Проф. Надежда Сейкова

Моля, потвърдете присъствието си с SMS на телефони:
0894639937 – Екатерина Казакова, 0892 033 989;
или на e-mail: nusantara_bg@abv.bg; krassied@abv.bg  или на Skype: nusantara-bg ; krassied7

Повече за участниците:

"Pesona Mawar Nusantara"
"Очарователните рози на Архипелага" e танцов ансамбъл, създаден при Индонезийското посолство в София през 2006 г. Първият ръководител на трупата е г-жа Анджела Сри Утомо и г-н Сри Вардойо – хореограф от гр. Суракарта. Министерството на културата и туризма на Република Индонезия изпраща през 2009 г. хореографа Ерлина Панчасила от Училището за танцово изкуство от в гр. Йогякарта. Кръстница на ансамбъла "Очарователните рози на Архипелага" е г-жа Фели Роуз Инкириванг – съпруга на Индонезийския посланик Иммануел Робърт Инкириванг. Трупата се състои от български студенти и студентки, които усвояват сложните стъпки на екзотичните танци на богатото фолклорно изкуство на тази далечна страна. Репетират ежеседмично в Индонезийското посолство на ул. Симеоновско шосе № 53. Ансъмбълът приема кандидати, желаещи да изучават индонезийско танцово изкуство. Трупата е участвала в културни празници и вечери на Индонезийската култура в София, Пловдив, Велико Търново, Враца, Монтана, Червен бряг, Хасково, Казанлък, Свиленград, Банско, Струмяни, Равда, Павел Баня и др. Участвали са и Международния фолклорен фестивал в Казанлък, Фестивала на розите и минералната вода в Павел Баня, Фестивала Микрево пее и танцува, Фолклорния Фестивал в Свиленград и др. Репертоарът на Ансамбъла е богат и включва танци от различните острови на Индонезия – Легонг, Тари Нгародженг, Так тонг тонг, Баджидор кахот, Блантек, от островите Ява, Суматра, Бали, Калимантан, Сулавеси и др.

Допълнителна информация за танците, изпълнявани от Ансамбъла "Песона Мавар Нусантара" при участията си из страната:

1. Танцът "Пендет" е от Бали.
Първоначално той се е изпълнявал в хиндуистките храмове на остров Бали като преклонение пред боговете (боготворене). Той символизира посрещането им долу на земята. С течение на времето балийските артисти превърнали "Пендет" в танц за добре дошли, запазвайки религиозното съдързание. Ритуалният танц се изпълнява специално от момичета. Сега той е модернизиран от хореографа И Вайан Ринси.

2. Тан;ът "Гиринг-гиринг" е от среден Калимантан.
Той се изпълнява от мъже и жени по двойки. Всеки танцъор държи в ръка една или две бамбукови пръчки, пълни с малки камъчета, които издават звук при разклащане. Съпроводът е барабан и "гамелан канканонг" –един традиционен ударен музикален инструмент. Този танц се изпълнява при специални празнични случаи, а също и за посрещане на гости.

3. Танцът "Пачи" е от Манггараи, Флорес.
Това е типичен танц от този остров и обикновено се изпълнява по време на племенни церемонии за издигане на къщи, посрещане на гости, посвещаване в сан на свещеници и др.

4. Танцът с чинийки е от западна Суматра.
Също традиционнен танц от област Минангкабау в която чинийката е символ на благоденстие и благополучие. Танцът изразява взаимопомощта мезду селяните по време на сеитба,плевене и прибиране на реколтата и радостта им от плодородието.

5. Танцът "Рампак Чакил" е от централна Ява.
Това е танц на група от хора-великани, които тренират с барабаните си преди война срещу рицарите. Те са зли по характер, но танцът показва, че доброто винаги побеждава злото.

6. Танцът "Баджидор кахот" е от западна Ява.
Този танц е ново творение, основано на съчетаване на традиционния западноявайски танцов стил "Кътук Тилу" с движения от традиционното изкуство за защита "Пънчак силат". Музиката, която съпровожда танца е смесица от  явайска и балийска музика.

7. Танцът "Кълана Ганонг" от Понорого, източна Ява.
Танцът е нова версия на танца "Реог", изобразявайки комбинация от артистични танци и магическо шоу. Главните герои Келана Севондана Дею и Сри Гентау са фолкорни характери от Понорого. В оригиналната версия царят на Понорого е пожелал да се ожени за Деви Рагил Кунинг-принцеса на Къдири. По пътя си обаче е атакуван от царя Синга Баронг от Къдири и свитата му от пауни и лъвове.Царят от Понорого Кълана се защитавал с група мъже с черни костюми и магическа сила.
Идеята е всъщност борбата между двете царства и теьните магически сили. По време на танца танцъорите обикновено изпадат в транс.

8. Танцът "Ириан" от Папуа
Името на танца идва от старото наименование на индонезийската част на остров Папуа-Ириан. Този танц се изпълнява при тържествено посрещане на благородници и показва близосттта на народа от Папуа с природата.

9. Танцът "Ленгаганг Няи" от Джакарта
Традиционнен празничен танц от Джакарта за шастие и благополучие. Изпълняван с музикален инструмент наричан "Гаманг Кромонг" – една комбинация от два вида ударни инструменти: единият, направен от дърво , а другият – от месинг.

10. Танцът "Саман" от Нанггрое ачех даруссалам.
Характерно за този танц от провинция Ачех е представенето без музикален съпровод, но използвайки гласовете на танцъорите, ритмичното пляскане на техните ръце и потупване на тялото в синхронно движение. Изпълнението му е не само на празник , но и при важни събития в живота на народа-празнуване на раждането на Пророка Мохамед и др на арабски език и на "Гаво" – езикът на хората от планините в Северна Суматра. Танцът "Саман" представлява главно религиозни послания. наричани ‘Даквах’ , които да възпитават учтивост,смелост и единство между младите хора. Името САМАН е взаимствано от името на един проповедник в Ачех.

Прочете още:

– За писателят, поетът и пътешественикът Джарот Суджарво научете повече от интревюто му.
– Поетът-астроном също гостува на страниците на Кафене.бг с интервю – Според астрономията Земята няма да загине през 2012 
Индийско парти ще развълнува София

Сподели в: