Вечер на диалектите 2 – с Ивайло Захариев и Димитър Живков на сватба във Враца

На 16 юли, от 20.00 ч., на ул. „Йерисалим“ 1, E-motion Club, Chesterfield, залата, ще се проведе втората "Вечер на диалектите", която ще обърне внимание на Северозападна България. Входът е свободен.

Гостите ще имат възможност заедно с актьорите Ивайло Захариев и Димитър Живков „да отидат на сватба“ във Враца. Разбира се, гостите на сватбата ще са от най-различни населени места от цялата околност.

Враца и реагиона са пословично известни с трудни за произнасяне и за превеждане думи и изрази, но има още много с какво да бъдете изненадани.

Самият Димитър Живков е от Враца и това е един от неговите любими култови врачански изрази: „Кое а тавА, къде Оди нощно време по керемидите, яде на бабичките щипките и каа "ЖМДРЪЦ" – патавА а маждрамУняк“.

Целта на "Вечери на диалектите" е да покаже богатството на българския език и да осигури забавление, докато всички заедно си припомнят и разказват непреведими от български на български език срещи и разговори.

Инициативата се провежда с помощта на екипа на Секцията за българска диалектология и лингвистична география, част от Института за български език към БАН.

Димитър Живков е от Враца и също е завършил НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов. Той е част от трупата на Сатиричния театър в София. Но е работили в театрите в Сливен и Стара Загора. Играе в сериалите "Недадените" и "Отплата".
Носителе на наградата на Аскеер 2013 в категорията „Изгряващазвезда” за ролите на г-н Димитров, Здравко, Бабата, Взводния, Снайпера, Анна, Йоцко, Веси, БацеМише, Спас Певеца, Стрина Милетка вавторския си моноспектакъл „Живак“ Текстът, посветен на особения светоглед, манталитет и чувство за хумор на врачани, написва сам.

ИвайлоЗахариев е млад български актьор, който нашумя с ролята на доброто ченге Мартин в сериала „Под прикритие“. Завършил е НАТФИЗ в класана проф. Атанас Атанасов. В момента е актьор на свободна практика. Дебюът си на екранаправи с филма "Номер 1" на режисьора Атанас Христосков и продуциранот БНТ.  Друг филмов проект, в който участва е "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на режисьора Георги Костов.

Освен на телевизионни и кино проекти, Ивайло се посвещава и на театрални такива. Участва в „Железниятсветилник", спектакъл на Великотърновскиятеатър „Константин Кисимов“ и в „Агенти“, спектакъл, продуциран от Шуменскиятеатър „Васил Друмев“. С тези два спектакъла пътува много из страната и се среща с хора от най-различни населени места.

Вечери на диалектите, е инициатива на E-motion Club, най-големият Bar&Play клуб в България.

Снимка 1 – Ивайло Захариев
Снимка 2  Димитър Живков

Прочетете още:
Разложкият диалект – събран в книга

Вечер на диалектите с Деница Шопова и Мус

Сподели в: