Вечер на диалектите с Деница Шопова и Мус

На всеки се е случвало да не разбере думите на местни хора в отдалечени на родното си място град или село. Всички сме имали възможност да се убедим колко е богат българският език.

На 22 юни (неделя), от 19 ч. актьорите Деница Шопова и Мустафа Масърлиев – Мус ще демонстрират колко е трудно понякога хора от различни краища на България да се разберат. Те ще са специалните гости на първата Вечер на диалектите, като за основна тема е избрана „Да се подготвим за лятото на българското черноморие“. Ще проверят как общуват хората от София и Бургас и има ли шанс за разбирателство между Гоце Делчев и Варна. Целта е и всички гости да споделят по някоя забавна случка.

Събитието е само първото от поредица Вечери на диалектите, с които организаторите искат да покажат богатството на българския език и да осигурят забавление на гостите си, докато си припомнят и разказват непреведими от български на български език срещи и разговори.

За тази инициатива са помогнали и от екипа на Секцията за българска диалектология и лингвистична география, част от Института за български език към БАН.

Дата: 22 юни (неделя)
Начало: 19:00 ч.
Адрес: ул. „Йерисалим“ 1, E-motion Club, Зелената зала
Вход – свободен!

Деница Шопова е родена в София и е водеща актриса в Националният Музикален театър.  За ролята й в „Края на дъгата“ медиите писаха „Джуди Гарланд се прероди на „Раковски“. Гледали сме я и в "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха", "Исус Христос суперзвезда" ,"Искри от Бродуей" , "Българи от старо време", "Цигански барон", "Веселата вдовица", "Аладин с Денко Проданов, Стефан Рядков, Весела Делчева и др.". Деница е определяна като универсална актриса – тя може всичко – пее, танцува и влага много страст в ролите си.

Мустафа Масърлиев – Мус е роден в Гоце Делчев. В момента изучава Актьорско майсторство за драматичен театър в ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград. Първата му изява пред публика е още на 11 годишна възраст. Споделя, че енергията, с която го зареждат изявите пред публика, е неописуема. Възхищава се на българските актьори от старата гилдия, но не подражава на никого.

Част от ролите му са Съпругът в "Хоровод" от Артур Шницлер; Алеко в "Цигани" от А. С. Пушкин; Бенедикт в "Много шум за нищо" от Уилям Шекспир; Д-р Чапман в "Далавера за леваци" от Майкъл Куни. Участвал е на Интернационален театрален фестивал в Серес, Гърция през 2012 и 2013 година.

Сподели в: