Вечери на руското кино започват на лятна сцена „Охлюва“ в Бургас

Прохладното вечерно кино под звездите за радост на жителите и гостите на Бургас продължава. Този път филмовата поредица е с „марка“ Русия. Прожекциите на открито отново ще бъдат на екрана на лятна сценаОхлюва“ в Морската градина с начален час 21.00 часа.

Пет киноленти ще се завъртят в дните от 10 до 15 август. Петъчната вечер (10 август) е запазена за забавната комедия на народната артистка на Руската федерация – Алла Сурикова. Тя е режисьор и сценарист на над 20 филма в творческата си кариера.

Лентата, завършена през 1999 година, разказва как Семьон Лямкин – изобретател, веселяк и талантлив чешит, е съкратен и остава на улицата. Неочаквано новобогаташ го наема, за да проверява надежността на банковото му оборудване. Лямкин наивно вярва в честността на работодателите си. И те скоро го предават. Отворил сейф, Семьон се оказва сам с оръдието на престъплението и пачка пари в ръцете. Семьон не чака да го арестуват, а пали запорожеца и тръгва към затвора. Но не към руския, а към холандски, където хранят добре и плащат за положения труд…

Трилърът „Блус на падащите листа“ на режисьора Александър Михайлов ще гледаме в събота (11 август). Лентата разказва за младата библиотекарка Ксения, която докато се опитва да реши многобройните си семейни и финансови проблеми, се превръща в наследница на огромен апартамент, банкова сметка и нов мерцедес, а заедно с това и на множество тайни и загадки. Стъпка по стъпка тя се приближава към разгадаването на тайната, без да предполага, че е в опасност.

Военната драма „Рябинов валс“ филмиран през 2009 г. от реж. Александър Смирнов и Альона Семьонова разглежда историята за подвига на младите сапьори, които с цената на живота си изпълняват своя дълг и след войната. За да бъдат разминирани освободените от немците райони, са обучавани основно 17 – 20 годишни момичета. В центъра на сюжета е ярката и кратка любов на инструктора Алексей и младата вдовица Полина. Неочаквано от фронта обаче се връща мъжът на Полина – съобщението за гибелта му се оказва грешка.

Още един военен екшън ще гледат бургазлии във вторник вечер (14 август). „07-ми сменя курса“ на режисьора Владимир Потанов от 2007 г. разказва как руските военни специалисти създават ново антирадарно устройство, което прави руските самолети „невидими“, в която и да е част на света. Екипаж на самолет ТУ-160 с трима военни летци и летец-изпитател участва в съвместно учение на НАТО над Атлантическия океан. Там се намират 4 самолета ТУ-160, ТУ-А50 с най-съвременна противолокационна система и 2 самолета СУ-27. Внезапно някаква терористична групировка иска да разбие системата и да прихване и унижожи ТУ-160. Екипажът усеща, че може да стане заложник на терористите и прави всичко възможно и невъзможно, за да им избяга.

Последният ден от руското кино – сряда (15 август) е запазен за историческата драма „Пушкин. Последният дуел“ /2006 г./, на режисьора Наталия Бондарчук, дъщеря на легендарния за руското кино режисьор Андрей Бондарчук. Пресъздавайки своята представа на общоизвестната история със средствата на киното, Наталия Бондарчук споделя малко известни и потресаващи хроники за живота и смъртта на великия поет. В ролята на Пушкин бургазлии ще гледат небезизвестния и нашумял актьор от култовия руски сериал „БригадаСергей Безруков.

Дуелът между Александър Сергеевич Пушкин и Жорж Д`Антес на 27 януари 1837 г. край Черната река се оказва смъртоносен за поета. Светските клюки и интриги нагнетяват обстановката около семейството на Пушкин. Апогей на тази война във висшето общество на Петербург е серия анонимни писма, опетняващи името на Наталия Николаевна Пушкина. Дори приятелите на поета са въвлечени в мръсните мрежи на заговора, а императорът Николай І ги възприема и като клевета срещу царската фамилия. Следствието разкрива в какви отношения е била жената на поета с неговия убиец и кой е възможният автор на анонимните писма, но не се докосва до историята за смъртта му. Единствено частното разследване на полк. Галахов успява да разкрие истинските причини за гибелта на Пушкин, превърнала се в национална трагедия…

Вечерите на руското кино в Бургас, са с вход свободен.

Сподели в: