Вечери на изпятата поезия по повод 80-годишнината на Столична библиотека

На 13 октомври (понеделник) 2008 г. от 18.00 ч. в зала “Надежда” на Столична библиотека стартира поредица от концерти под надслов “Вечери на изпятата поезия”. Събитието е част от честванията по повод 80-годишния юбилей на Столична библиотека и е съвместна инициатива на библиотеката и Съюза на българските писатели.

Първият авторски концерт от поредицата ще бъде на Красимир Първанов – представител на т. нар. поети с китара. В рамките на инициативата от 13 октомври до 22 декември участие ще вземат бардовете Димитър Динев, Тодор Янкулов, Гриша Трифонов, Пламен Ставрев и др. За всички ценители те ще изсвирят на живо  свои произведения. Входът е свободен.

За Столична библиотека:

24 октомври 1928 г. се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Фактическото откриване е през лятото на 1929 г. в помещение на пл. "Славейков" № 9. Книжният фонд на библиотеката тогава е 5311 тома. Първият директор е Коста Вълев – уредник на общинската библиотека и музей.
От 1995 г. библиотеката е юридически самостоятелна организация на Столична община. Съхраняваните днес в Столична библиотека и филиалите й библиотечни фондове (около 1 000 000 библиотечни единици), осигуряват библиотечно обслужване на хиляди столичани, а изградената компютърна мрежа и Интернет предлагат достъп до библиографски, пълнотекстови и административни български и чужди бази данни. От 2000 г. е и регионален културен институт с методични и организационни фунции по отношение на библиотеките от София-област.
Столичната библиотека развива интензивна международна дейност със сродни библиотеки – чрез обмен на информация, съвместно участие в проекти по европейски програми и квалификация на специалисти.

 Библиотеката подържа връзки с фондации, сродни културни институции, чуждестранни културни и научни центрове, културните служби на чуждестранните посолства у нас. Всички те дават възможност за непрекъснато обновяване и обогатяване на фонда на чуждоезиковите читални.
Особено място в културната дейност на Столичната библиотека заема работата с децата. С цел да се привлекат все повече малки читатели специализираният детско-юношески отдел работи по текущи програми чрез разнообразни форми, надхвърлящи чисто библиотечната му дейност.

Сподели в: