Веско Пантелеев – Ешкенази и Людмил Ангелов ще свирят в зала България

На 31 октомври, сряда, от 19:30 часа, великолепното българско дуо Веско Пантелеев – Ешкенази и Людмил Ангелов ще свири пред препълнената зала „България”. Заради големия интерес към техния концерт, най-големите им почитатели ще се наслаждават на изпълненията от сцената, където ще бъдат разположени допълнителните места.

Това е прецедент за класически концерт в България, но е тенденция в световните зали, където най-скъпите места са на сцената, близо до изпълнителя. Прекрасно е, че родните музиканти ще свирят пред пълна зала – това е най-голямото признание, което могат да получат от българската публика.

Камерният концерт е част от цикъла „Концертмайсторите”, организиран от   Кантус Фирмус, Класик ФМ радио и М-Тел. Веско и Людмил са включили в програмата си Камий Сен-Санс, Астор Пиацола и Джордж Гершуин. В сряда вечерта ще звучат:

Камиий Сен-Санс
Хаванеза
Танц на смъртта
Ария на Далила из операта “Самсон и Далила”
Интродукция и Рондо капричиозо

Астор Пиацола
Танго-рапсодия ‘Adios Nonino’(аранжимент за пиано на Лаерцио да Фрейтас)
Танго в ла
Grand Tango (аранжимент за цигулка и пиано на София Губайдулина)
                    
Джордж Гершуин

Шест песни (аранжимент за цигулка и пиано на Боб Цимерман)
Embraceable you
Clap yo’hands
Love is here to stay
Fascinating rhythm
Someone to watch over me
I got rhythm   

Камий Сен-Санс e роден на 9 октомври 1835 в Париж. Започва да композира музика на шестгодишна възраст. На единадесет години в зала Плейел в Париж изнася първия си клавирен концерт, изпълнявайки творби от Моцарт и Бетовен. Композитори като Ш. Гуно, Дж. Росини и Х. Берлиоз го обявяват за дете-чудо и го сравняват с Моцарт. В 1848 Сен-Санс постъпва в Парижката консерватория и учи при Фр. Халеви. През 1851 печели първа награда за орган на конкурс в консерваторията. Между 1857-1875 той работи като органист в парижката църква „Св. Мадлен”. Ф. Лист е впечатлен от неговото клавирно майсторство и го провъзгласява за най – великия органист в света. Сен – Санс преподава пиано в училището на Нидермайер, където негов ученик е Г. Форе. В 1871 композиторът става един от създателите на Societe Nationale de Musique, (Национално Музикално Общество), имащо за цел да подпомага развитието на френската концертна музика…

Астор Пиацола е композитор и изпълнител на бандонеон, който коренно променя тангото. Неговата музика несъмнено е била и  продължава да бъде непрекъснат извор на вдъхновение на мнозина. От средата на ХХ-ти век насетне той преобразява традиционното танго, дава му нова посока и окраска на модерно изкуство. Астор Пиацола е името, с което всеки асоциира новата история на тангото, така както тази на класическото танго се свързва с Карлос Гардел – легендарния певец на танго.

Астор Пиацола е роден на 11 март 1921 в Мар дел Плата. От 1924 до 1937 прекарва детството си в Ню Йорк, където започва да учи бандонеон, а по-късно взима уроци по пиано при С. Рахманинов. Нает е да свири от Карлос Гардел във филма El dia que me quieras (”В деня, в който се влюбиш в мен”).

„Музиката – казва Гардел на Пиацола – е повече от жена, защото с жена можеш да се разведеш, но не и с музиката. Веднъж като се ожениш за нея, тя става твоята вечна любов и остава такава до гроб”…
…„Един критик от вестник „Ню Йорк Таймс” каза веднъж една абсолютна истина – споделя композиторът – „че всички неща, които Пиацола прави на повърхността, са музика, но под тях може да се усети тангото”.

Джордж Гершуин е един от най-значимите композитори в историята на съвременната музика. Големият му талант се състои в съчетанието на принципите на симфонизма с елементи на класическия джаз. Гершуин открива истински извор на вдъхновение от американското народно творчество и открива пред света в нови форми богатството и стойността на джаза…

…На четиринайсетгодишна възраст Гершуин изоставя търговската гимназия и постъпва в музикалния магазин на издателската къща „Ремик”. Там свири на пиано по девет часа на ден пред купувачите, изпълнявайки новите шлагери, издадени от фирмата. Вечер музицира в нощните клубове на Ню Йорк.

Негови песни, станали хитове през 20-те години на ХХ век, са: „Да го направим отново”, „Мъжът, когото обичам”, „Омайващ ритъм”. С по- възрастния си брат Айра, който е текстописец на песните му, Джордж превръща всяка нова песен в хит.

Сподели в: