Весислава Савова постави дебютната си пиеса "История с дух"

Преди дни премина с голям успех дебютът на камерната пиеса "История с дух", чийто сценарист и режисьор е Весислава Савова, позната на читателите на Kafene.bg от "Поетично кафене". Текстът с лекота прекрачва границите на земното и небесното, зримото и незримото и среща хората с духовете. Като тънка червена нишка от началото до края върви идеята, че човек заприличва на жив дух, ако живее без любов и щастие.

„Аз съм бедна жена, учителка. Нямам минало, нямам бъдеще. Настоящето ме убива. Ако искаш да вземеш душата ми, никой няма да те спре.“ – това казва леля Мара на духа, който седи до нея на дивана.

Новаторският подход на Весислава е идеята моноспектакълът История с духове“ да бъде представен извън традиционната театрална сцена, сред картините на галерия „Класика“.

Публиката остана очарована от великолепната игра на актьорите, всеки от тях професионалист в своята област, но аматьор в театъра: Анахид и Изабел Чальовски, Петромил Денев, Донка Чолакова, Донко Найденов, Веселка Христова.

Малката сцена и пестеливите, но говорещи декори напълно съответстваха на камерната атмосфера на самата пиеса и допълнително усилиха емоционалните преживявания на главната героиня – пенсионираната учителка.

Една от големите изненади е превъплъщението на Донка Чолакова в образа на бай Пешо, а танцът-апотеоз на радостта и удоволствията в живота на Анахид Чальовска предизвика бурни аплодисменти.

Накратко сюжетът:

Сюжетът разказва за пенсионирана начална учителка, която прекарва студените зимни дни по спирките на метрото, съчинявайки стихове. Един ден тя намира чуждо портмоне и след известна душевна борба, решава да го вземе. Намерените вътре в него пари тя изхарчва веднага за храна – нещо, от което дълго време се е лишавала заради ниската си пенсия. Кражбата все пак отеква дълбоко в нея и посява семената на съмнението и отключва философските й разсъждения за грях, любов, право на щастие. Тук на сцената се появява и един дух с китара, който изважда наяве всичките й страхове.

Акцентът на пиесата е върху преходът в трудните години на демокрацията, преходът във възрастта, когато от работещ човек се превръщаш в пенсионер, преходът от любима във вдовица и най-сериозният преход, когато трябва да прекрачиш границите на земното.

Трима от участниците в пиесата: Весислава Савова, Анахид Чальовска и Донка Чолакова бяха добре познати на публиката от месечните срещи на „Поетично кафене“. Сред публиката бяха забелязани множество творци на перото: Владо Любенов, Павлина Йосева, Илияна Делева, Райчо Русев.

Още за Весислава Савова:

Весислава Савова пише поезия и проза, които публикува в различни онлайн литературни сайтове. Автор е на сборника разкази „Приятели“, съавтор на проект „Четири“ с едноименната им поетична антология и редактор на „Родници“ от Ина Крейн и „Ударите на съдбата“ от Донко Найденов.

Весислава има две международни наградиза кратка проза на Sacred Heart College и първа награда за международно хайку от Columbia River Reader на ежегодния им конкурс „With compliments to Basho“.

Авторката е и главен инициатор и съорганизатор, заедно с Веселка Христова, на „Кръстопът на изкуствата“ – празник, даващ трибуна на творци от различни области на изкуството за изява. Именно на пролетното издание на този празник пиесата „История с дух“ бе изиграна предпремиерно в с. Радуил.

На 20 юни 2012, от 19 часа, в галерия „Класика“ ще се състои премиерата на новата й книга – мистичните новелиПътуване“.

Още на Kafene.bg:

Весислава Савова: Който твори литература, да бъде готов да посрещне критика

Видео с Весислава Савова

"Еротичен саксофон" и 2 лирични миниатюри от Весислава Савова

Сподели в: