Веселин Ханджиев: Професия и хоби при мен се преплитат

Веселин Ханджиев е управител на Дома на културата гр. Бургас. Неуморим работохолик, търсещ непрекъснато нови идеи и авангардни подходи, които вплита в творческата си работа. Има разнообразни хобита и интереси: режисура, поставяне на пиеси и спектакли, организация и украса за сватбени тържества, сценарии за тържества на училища и детски градини, обича да влиза в роли. Намирам г-н Ханджиев в кабинета му, в Дома на Лукойл. Както винаги, енергичен и приветлив, посреща ме с широка усмивка.                                                         
         
Г-н Ханджиев, вие сте колоритна личност, със свой индивидуален принос в културния живот на гр. Бургас, разкажете ни нещо повече за своята работа.

Работя като управител на Дома на културата на Лукойл – гр. Бургас. Много е прозаично. Работният ми ден тук има две страни. Едната е свързана със стопанската дейност и ръководството – поддръжка, ремонти, а другата – с формите на дейност, които се реализират в Дома. Втората част от работата ми е по-интересна, по-привлекателна. Свързана е с дейността на Съвета на ветераните нефтохимици и Съвета на младите специалисти. Ветераните нефтохимици заслужават нашето уважение. Тук организираме срещи на поколенията, представяния, турнири по шах, различни културни мероприятия.

Съветът на младите специалисти пък има ангажимент към младите хора, които сега са навлезли в професията на нефтохимиците. Те също имат своите духовни потребности, които ние се стараем да удовлетворим – празници, концерти, годишнини.

Освен това към Дома на културата действат: битова фолклорна група към Съвета на ветераните, танцова фолклорна група, вокална детска група и още куп културни дейности. Голяма част от културните прояви на гр. Бургас минават на наша територия – предоставяме залите си за спектакли, концерти, мюзикъли, тържества на училища и детски градини.

Вие сте известна творческа личност в нашия град, често сте в светлината на прожекторите като водещ и актьор. Какво ще ни разкриете за професионалните си интереси извън Дома  културата?

При мен професионални и извън професионални интереси и хобита се преплитат. И това е много приятно. Занимавам се с режисура, поставям пиеси, изготвям сценарии на общоградски тържества, юбилеи на училища, на детски градини. Заедно с Дора, съпругата ми, участваме в спектакли, различни чествания, празници, юбилеи.

Върху какво работите в момента?

Подготвям сценарий за празника на гр. Бяла Слатина. Поел съм ангажимент и за празника на гр. Нова Загора.

Какво още искате да постигнете в професионален план?

Всеки път излизат новости. Чета много и то подбрана литература. Човек никога не знае какво може да постигне, но трябва да е в крак с времето, да познава новите, съвременни технологии, авангардните неща и умело да ги използва в работата си. Не е грешно, не е грозно да вземеш една идея и да я доразвиеш, без да я копираш – да я вплетеш в своето.

Как Веселин Ханджиев оценява себе си?

Понякога съм малко сприхав, спонтанен, понякога сговорчив. Умея да контактувам с хората, не преставам да се радвам на всяка добра дума. Не забравям максимата “Поздравявай хората винаги, когато се изкачваш по стълбата нагоре, за да те поздравяват, когато слизаш по стълбата надолу”. Ние сме част от света и хората трябва да правят преценка за теб, за труда ти. Стремя се чрез работата си да вдъхна оптимизъм, да създам настроение, поне за малко хората да се почувстват щастливи. Защото всеки човек е ценен.

Сподели в: