Венера Александрова: Целта е да научим децата как да си създават сами играчки

Mila Lila е мултимедиен образователен проект, представляващ комплект от 12 карти и мобилно приложение с инструкции и идеи към тях. Те дават идеи на децата как да създават сами играчки от подръчни материали.

Играта е  подходяща както за по-малките (3+), така и за по-големите деца и родители.

Повече за проекта научете от интервюто с Венера Александрова, която стои зад тази иновативна и интересна идея.

Разкажете ни за проекта Mila Lila?

Стартирахме проекта Mila Lila с идеята да предоставим на децата и родителите алтернативен начин за изкарване на времето заедно. Целта е да научим децата как да си създават сами играчки, да ги навръзват в собствени истории, за да продължат играта и най-вече да споделят направеното, за да се вдъхновят едни – други. Комбинираме офлайн носител (картонени карти с инструкции) с информация онлайн (през мобилно приложение), за да ги научим как могат да пренасят информацията между двата свята и да вземат най-доброто от тях.

На всяка картонена карта предоставяме идея за направа на едно основно нещо (играчка/ игра) с материали от къщи. Инструкциите са ясни и прости – целта е да покажем, че това да създаваш е супер лесно. Освен това има няколко допълнителни “предизвикателства”, които подтикват децата да продължат да играят с това, което са сътворили, като правят допълнителни неща и полека лека ги навръзват в истории. Както се изрази едно момченце от тестовата група: “Задачите са за entry level, а с предизвикателствата вдигаш нивото”.

На всяка карта има QR код, който можеш да сканираш, за да отвориш мобилното приложение, в което можеш да гледаш видео инструкции, да видиш какво другите деца са направили от тази карта или да качиш твоите
творения със снимка или видео. По този начин разширяваме съдържанието, което децата получават на офлайн носителя, с допълнителна информация и идеи за вдъхновение като всичко това се случва в контролирана среда, без заплахата от несвързани с контекста на играта видеа, каквито можеш да
намериш „ровейки се“ из YouTube, Pinterest и т. н.

Какви умения развива Mila Lila у малките деца, за кого е предназначен и каква е обратната връзка за момента?

За направата на всяка карта използвахме базови подходи от Монтесори и Валдорф и ги комбинирахме с някои от основните идеи на Design Thinking методологията. Целта е да отключим у децата креативно и т.нар. “out of
the box” мислене. Чрез създаването развиваме фина моторика, логическо мислене и естетически вкус. С това да търсят сами материалите в къщи ги учим да търсят алтернативна употреба на нещата от заобикалящия ни свят – с брашно можеш да готвиш пица, но можеш да направиш и таралеж. Със сламките можеш да пиеш сок, но можеш и да ги използваш за стени на лабиринт.

Тествахме задачите и самите карти с деца от различни възрастови групи (над 3 години). За най-малките най-ценното е времето заедно с мама и тате. При тях най-много ентусиазъм будеха сензорните усещания от досега
с различните материали и идеята да рисуват върху нещо различно от хартия. При малко по-големите (5-7 годинки) най-ценното беше факта, че създават нещо, което остава, с което могат да продължат да играят. Радваха се, когато това се случваше с помощта на родител, но и сами, в компанията на своите приятелчета играеха с часове и се чувстваха щастливи и спокойни. Още малко по-големите (7-10 години) пък се забавляваха най-много с допълнителните предизвикателства и с това да могат да гледат какво другите са направили и да споделят своите творения.

Отзивите от страна на родителите също са супер позитивни. Харесва им, че ще купуват офлайн продукт (тесте от 12 карти), който сам по себе си е красив и стойностен. Харесва им, че за играта не се изисква кой знае каква предварителна подготовка. На татковците им хареса, че получават огромен набор от допълнителни идеи как да играят с децата си. На всички най-много им хареса, че играта е свързана с правене на нещо и дори забелязахме леки конкурентни нотки, кой родител ще направи по-красив таралеж и тем подобони…

Бъдещето ли е това или вече е настояще – деца и родители да намират продължение на реалните игри и във виртуалния свят?

Според нас, за децата няма разлика между двата свята. За тях и офлайн и онлайн, все си е реален свят. Освен това съвременните деца не разбират концепцията за уеб и браузенето през компютър. За тях онлайн означава ползване през мобилно устройство и това беше и причината да направим мобилно приложение, а не просто да вдигнем сайт. Всичко това нас по-скоро ни радва, но като родители виждаме и негативната страна. Влудява ни видът на децата ни гледащи с часове клипчета в YouTube без да извлекат нищо позитивно от това. Да не говорим за съдържанието, което им се предоставя. Същевременно не вярваме в концепцията, че децата трябва да играят само офлайн, защото според нас това просто вече не е реалистично – ако им забраним напълно употребата на устройства по-скоро рискуваме да им навредим, отколкото да помогнем. Разбираме и родителите, които разрешават все по-дългото време прекарано с мобилното устройство на децата си от най-ранна възраст, просто поради липсата на време и идеи с какво да ги забавляват.

Затова и създадохме Mila Lila. Вярваме, че като канализираш употребата и децата свикнат да използват мобилното устройство за идеи за офлайн играта им, това ще им помогне и за в бъдеще. Чрез мобилното приложение ги учим да гледат, но и да споделят, за да вдъхновяват другите. Учим ги, че светът няма граници и хората нямат разлика ако са движени от една обща цел, пък била тя и направата на таралеж от брашно и балсам за коса.

Ако трябва да дадете три съвета на бъдещите родители по отношение на устройствата и времето с децата – какви биха били те?

Всеки родител ще усети най-добре кое е най-доброто за детето му. Все пак всички световни проучвания от последните години казват едно и също: прекарвайте време заедно, пък било то и гледайки нещо онлайн. Обсъждайте и споделяйте с децата си видяното и се опитайте да им покажете чрез пример как да извлекат най-доброто от това. Провокирайте ги да мислят нестандартно, като самите вие измисляте алтернативни приложения на нещата, които ни заобикалят. По този начин ще ги подготвите най-добре за бъдещето, в което не знаете нито какви ще са професиите, нито каква ще е средата за реализирането им, но със сигурност ще има нужда от хора с нестандартно мислене.

Какво следва оттук насетне за този проект и кого каните да ви подкрепи?

В момента тече активна кампания за Mila Lila в сайта за споделено финансиране Indiegogo. Целта ни е да съберем максимално много хора, които да поръчат картите предварително и по този начин да можем да съберем бюджет, с който да финансираме направата и тиражирането на останалите 10 карти от комплекта. В момента картите са на английски, но ако кампанията покаже по-голям интерес от България, ще пуснем първо
тираж на български.

Каним да ни подкрепят всички родители, които искат нещо по-различно за децата си от обичайните играчки, с които те ще играят известно време и ще захвърлят. Родители, които обичат красиви печатни неща с авторски илюстрации, които искат да се забавляват заедно с децата си и да им покажат простичък, алтернативен и същевременно съвременен начин за забавления.

Местата, на които може да ни намерите:
Indiegogo  
Facebook 
Twitter
Medium
ProductHunt
Website

Сподели в: