Венелин Митев: Надничам отвъд официалните биографии на известни личности

Венелин Митев – писател, преводач и журналист, написа трета книга от поредицата за големите любови на известни българи – този път на български царе, министри и авантюристи. Целта му е да не прекрачва деликатната граница на евтината пикантерия и все пак да ни представи малко известни тайни от личния им брачен и извънбрачен живот, които, както се оказва, често хвърлят дълга сянка, понякога опасна, върхух държавните им дела. Ето какво ни разказа той в интервю, специално за Kafene.bg. Книгата "Големите любови на български царе, министри и авантюристи" е на издателство "Книгопис".

Как да четем книгата "Големите любови „Големите любови на български царе, министри и авантюристи" –  като сериозна, един вид алтернативна история на България или като забавно четиво? Имате ли самочувствието на историк?

Книгата е предназначена за широк кръг читатели и затова съм се постарал да представя по възможно най-четивния и забавен начин сериозните исторически факти и съдбите на наши владетели, премиери, банкери, военачалници, бунтари и авантюристи. В съдбите на хората, за които разказвам, са вплетени толкова много страсти, любови и изневери, заговори и преврати, възходи и падения, приключенски сюжети и внезапни драматични обрати, че книгата, надявам се, ще бъде привлекателна за всички, които бягат от досадната скука на космополитните нравоучения.

В никакъв случай нямам претенции, че тя е един вид алтернативна история на България. Целта ми е да надникна отвъд официалните биографии на големите личности на страната и да разкажа за неизвестни или малко  непознати моменти от личния им живот, за които не се говори в академичните изследвания и учебниците по история. Така че книгата ми би могла да бъде допълнително четиво за всички, които се интересуват от живота и делата на големите личности на България. 

Няма ли опасност по този начин да бъдат дискредитирани някои от тях?

Към всяка отделна личност съм подходил изключително внимателно, за да не прекрача деликатната граница между неприкосновеността на личния живот и  евтината пикантерия или самоцелната сензация. Но нека не се правим на прекалени моралисти и признаем, че българинът трудно понася непоклатимите авторитети и дава мило и друго да чуе нещо по-специално за интимния им живот. А биографиите на повечето от нашите владетели и премиери изобилстват от любовни авантюри, брачни и извънбрачни трусове, флиртове, разводи и съдбовни обвързаности, които бихме могли да подминем с лекота, ако те не хвърляха сянка, понякога доста опасна, върху държавните им дела. 

Лесно ли се добрахте до тази информация, къде и как направихте проучванията си?

В продължение на много години проучвах биографиите на най-видните ни исторически личности и техните семейства, техни архиви, публикувани и непубликувани мемоари, стотици публикации у нас и в чужбина, спомени на западни и руски дипломати, работили в София, и т.н. Това беше една много трудна работа, която обаче ми доставяше огромно удоволствие, особено когато попадах на абсолютно неизвестни документи.

След като третата книга от поредица вече е факт, готвите ли четвърта? Останаха ли неразкрити "големи любови"?

Останаха още много неразкрити „големи любови”. След излизането на първата и втората книга ми се обадиха читатели, за да питат защо не съм включил този или онзи поет, писател, артист, музикант или художник. Сигурно и в третата има пропуснати царе и министри. Така че, живот и здраве да е, един ден може би ще разкажа и за други големи любови.     

А водите ли си записки от ново време, за ваши съвременници, за да ги опишете и тях в бъдеще, в подобна книга?

За разлика от мнозина, които смятат, че в днешния „модерен свят” на бързите, консуматорски отношения, когато силиконът и чалгата изместват духовността, не съществува истинска любов, аз знам, че я има и винаги ще я има. Защото тя е най-великата и най-могъщата сила във Вселената и изворът на живот и щастие. Знам, че и в наше време в България има големи любови, някои от които вероятно ще пребъдат през годините и един ден ще се превърнат в красиви приказки.

Прочетете още:
Интервю с Венелин Митев за книгата
Големите любови на български артисти, музиканти и художници. Тайният живот на звездите” ("Сиела", 2014)

 

Сподели в: