Велокаскади и концерт откриват второто издание на кампанията „Бургас – велосипедният град“

Със зрелищни демонстрации на велокаскади на площадката пред Пантеона от 19.30 часа на 16 август ще стартира второто издание на кампанията „Бургас – велосипедният град“ на Община Бургас и Велоклуб „Бургас“. Обявиха организаторите на пресконференция с участието на зам.-кмета Йорданка Ананиева и представители на гражданското обединение, застанало зад идеята, в лицето на композитора Стефан Диомов и председателя на „Велоклуб БургасПетър Караиванов.

Зам.-кметът Йорданка Ананиева разказа, че освен да инициира и организира подобни кампании Общината работи усилено за осигуряване на подходяща инфраструктура за велосипедистите чрез изграждане на специални велоалеи и паркинг стоянки. „През последните няколко години общината е изградила 9 км велоалеи, а до 2013 г. по проекта за интегриран градски транспорт предстои изграждането на нови 20 км. На много места в града вече са поставени и продължават да се поставят паркинг устройства за велосипеди“. Тя сподели още, че в общината са започнали да постъпват редица заявления от бургаски училища за монтиране на паркинг съоръжения за велосипеди в дворовете им.

Веднага след акробатичните изпълнения на две колела, от 19.40 часа от Пантеона към открита сцена „Охлюва“ ще тръгне велошествие с участието на всички, които искат да се включат и да подкрепят инициативата.

Където участниците в събитието ще станат свидетели на концерта, посветен на инициативата. Той ще започне от 20.00 часа със специално написана за традиционната инициатива песен на композитора Стефан Диомов, който е един от основните инициатори на движението „Бургас – велосипедният град“. В него ще вземат участие Духовият оркестър на Бургас, група „Горещ пясък“, „Петте сезона“ и специалните гости на събитието Развигор Попов и Мими Иванова.

Целта на превърналата се в традиционна за Бургас кампания е да популяризира и насърчи велосипедния начин на придвижване пред останалите, като далеч по-екологичен, икономичен и здравословен.

Община Бургас кани всички, които подкрепят велосипедния транспорт, карат колело за спорт или просто за удоволствие и обичат хубавата музика да се присъединят към инициативата, като по възможност дойдат в четвъртък на велосипед.

Сподели в: