Велико Търново посреща „Пъстра трапеза” 29 – 30 септември

Древната столица на България Велико Търново – един от символите на родните традиции, ще посрещне единствения у нас фестивал, който показва красотата и уникалността на българската кулинария, фолклор и занаяти – „Пъстра трапеза”. Цели два дни – на 29 и 30 септември, в парка Марно Поле, старопрестолният град ще бъде домакин на празник с много кулинарни изненади, конкурси, игри и забавления. Организатори са Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, фирма „Ивитал Консулт”, съвместно с община Велико Търново.

През 2011 г. градът на крепостта Царевец бе официална столица на фестивала, а сега мотото на събитието е „Пъстра трапеза на гости на Велико Търново – градът Пазител на традициите”.

„Велико Търново е град, в който всяка уличка, всеки камък и всяко ъгълче носят в себе си история. Историята на нашата страна, която е събрала духа на традициите. Ето защо нарекохме този град Пазител на традициите – на името на нашата уникална едноименна инициатива, която на 14 ноември ще отличи достойните българи, работещи за съхраняването на това наследство”, каза организаторът на „Пъстра трапеза” шеф Пеньо Иванов.
По време на празника в парка Марно Поле всички жители и гости на фестивала ще могат да видят и да се снимат с уникалната 1,8-метрова лъжица, копие на наградите „Пазител на традициите2012, която вече бе показана в София и Поморие.

Организаторите отново ще представят пъстра палитра от вкусове, характерни за региона, и очакват участници не само от Велико Търново, но и от Джулюница, София, Кюстендил, Логодаж, Поморие и много други. За най-гладните са предвидени традиционните надпревари „Кой изяде боба” и „Кой изяде млякото”, а за най-малките – пленерът за рисунки „Рецептите на баба”.

Сподели в: