Великденски хлябове с мълчана вода

На 4 април, в 18 ч. в залите на ИЕФЕМ–БАН (пл. "Княз Александър І" 1) ще бъде открита изложбата "Великденски плетеници". Събитието е част о от програмата, посветена на 145-годишнината на БАН.

Изложбата представя българския традиционен хляб за Великден в неговото регионално разнообразие, функционално предназначение, форма и пластична украса, традиционни условия и норми на приготвяне. Както месачката изкусно е омесела тестото, така умело е вплела в пластиката на хляба християнски идеи и народни представи, невестински притеснения и детска радост, желание за берекет, приплод и здраве, добруване в рода и уважение към кумове и родители.

В духа на етнографските традиции "Великденски плетеници" се стреми да разкаже за българския великденски свят и да покаже неговата душевност и художествено майсторство, съхранено през вековете за поколенията.

Обредните хлябове за Великден се замесват от чисто пшенично брашно, "мълчана/ ненапита" вода и подновен на този ден квас. Приготвят се в събота и винаги от стопанката или младата невеста. Великденски хляб се прави за трапезата, за малките деца, за всеки член от семейството, за кума, за родителите.

Великден е голям християнски празник, честван навсякъде из страната. Народът го назова „светъл ден”, защото вярва в чудото на възкресението. Тези мирогледни представи изграждат Великден като важна, изпълнена с правила и норми, традиция. Сред основните обредни действия са приготовленията на хлябове. А както се знае в обредния живот на българина хлябът е задължителен компонент, защото е дар, молба, жертва, магия.

Изложбата пре продължи до 11 май.

Сподели в: