Великденски концерт на оперния хор на община Плевен

Оперният хор на община Плевен ще изнесе великденски концерт от църковно-славянски песнопения в Мавзолей-параклис "Св. Георги Победоносец" на 8 април 2009 г. от 18:00 ч. Певческият колектив е наследник на хора на държавната опера в Плевен. Диригент на хора е Анелия Дечева.

За оперния хор:
Общинска хорова формация гр. Плевен е наследник на оперния хор от закритата Национална Опера "Христо Бръмбаров". Със споразумение от 1994г. между "Министерството на културата" и Община – гр. Плевен, Плевенска опера с филхармоничен оркестър е преобразувана в Държавна хорова формация с "открита оперна сцена", а Община Плевен създава общински хор чрез конкурс от закрития оперен хор.

Впоследствие Плевенска филхармония с "Открита оперна сцена" и "Община – гр. Плевен" сключват договор за съвместна дейност за реализиране на музикално-сценични произведения в страната и чужбина, в които да участват артистичните формации към общината (хор и балет). За диригент на хора е назначен Славей Тинчев, а корепетитор Росица Дяковска. Реализирани в гр. Плевен са оперите "Набуко", "Травиата", "Отвличане от Сарая", "Реквием" – Верди, "Реквием" – Моцарт, и др.Общинска хорова формация участва в турнетата на "Плевенка филхармония" до 2003 г. с оперите "Бал с маски", "Трабадур", "Риголето", "Аида", "Травиата" – Верди. "Норма" – Белини, "Кармен" –  Бизе, "Дон Жуан, "Вълшебната флейта" – Моцарт, "Бохеми", "Мадам Бътърфлай", "Турандот" от Пучини и други концертни програми. От 2004г. диригент на хора е Диана Русева, а корепетитор е Жанет Русева. Хорът продължава за изнася концертни програми и участва в турнета със сборни състави поставяйки "Реквием" – Моцарт, "Норма" – Белини, "Кармина Бурана" – Карл Орф и други. От началото на 2008 до момента диригент на хора е Анелия Дечева и корепетитор е Росица Дяковска.

* * *

Вижте още:
Благотворителен спектакъл за Великден в НДК
Къде празнуваме на Великден?

Сподели в: