Великденски концерт в аулата на Софийския университет

За четвърта поредна година пълната четири часова партитура на „Страсти по Матея“ („Matthaus Passion“) от Йохан Себастиан Бах ще звучи в най-красивата софийска зала – Аулата на Софийския университет, по време на Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Великденският концерт "Страсти по Матея" ще се състои утре, на Разпети петък – 2 април, от 13:00 часа в Аулата на Софийския университет.

Традиционното изпълнение в Аулата е ежегодна инициатива на група инженери и архитекти, почитатели на Баховото творчество, които искат да направят нещо духовно за обществото. За да популяризират творбите на композитора, през 2004 година, те основават фондация „Бахово общество в България“, която финансира тези концерти изключително с частни дарения. Няколко години преди създаването й – през 2000 г., същата група ентусиасти подкрепят организацията и финансирането на изпълнението на „Матеус Пасион“ в зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ под диригентството на маестро Емил Табаков.
Диригент на тазгодишния концерт е Йосиф Герджиков – музикалният ментор, движен от задълбочените си познания за бароковото изкуство. Той обединява професионалните изпълнители с траен интерес към музиката от онова време. За концерта специално е поканен австрийския тенор  Виргил Хартингер.

Тази година инциативата се подпомага и от Културния център на Софийския университет.

История на творбата
Великденските пасиони са богослужебни произведения за последните дни и кръстните мъки на Иисус Христос по някое от Евангелията. Те са наследници на средновековните мистерии. Текстовете често са допълвани и обработвани от либретисти. Текстът на „Матеус пасион“ е съставен съответно от избрани части по Евангелието на Матей, както и свободно съчинени стихове на либретиста  Пикандер (псевдоним на Christian Friedrich Henrici). „Матеус Пасион“ е поръчана на Бах от управата на Лайпциг през 1725, поставена е веднъж от него и остава неоценена. Творбата, която ние днес намираме за така величествена и разтърсваща, всъщност дължи живота си на Феликс-Менделсон Бартолди, който я намира и поставя около 100 г. след създаването й при небивал успех. Останалото е история, а пасионът започва да се изпълнява всяка година на Разпети петък в протестантския свят.

Изпълнители:
Камерен смесен хор при храм „Св. Троица“ с диригент Елианка Михайлова
Камерен смесен хор „Ин Сакрис“ с диригент Боряна Найденова
Хор „Musica antiqua – soprano in ripieno“
Камерен оркестър от инструменталисти солисти
Солисти:
Гиргина Гиргинова – сопран, Нина Панкова – сопран, Олга Давидова – алт, Виргил Хартингер – тенор, Петър Данаилов – баритон, Пламен Бейков – бас
Орган: Стефан Далчев
Диригент: Йосиф Герджиков

Сподели в: