Великденска изложба на Катя и Младен Костадинови

Откриване на Великденска изложба "Икони" на Катя и Младен Костадинови на Велики четвъртък, 12 април 2012 г., от 18.30 часа в галерия "Арт Маркони" – град Варна, ул."Охрид"22. Изложбата ще можете да посетите в дните от 12 до 27 април

Катя и Младен Костадинови са творчески, духовен и семеен тандем от девет години. Изписват икони, изографисват църкви, параклиси, иконостаси и отглеждат малката си дъщеря. С времето стилът им се допълва и стават трудно различими един от друг. От останалите иконописци се различават по утвърдения си почерк и избора на школата – винаги са имали предпочитание към Византийската и по-точно ХІІІ-ХІV векПалеологовия ренесанс. Там изкуството е свързано с реалната действителност, инспирира се от нея. Образите са изявени по- непосредствено, без да са обезличени, те мислят, чувстват, общуват с този, който стои пред тях. Характерна е мекота и обемността на формата, монументалността и поетичността на образа.

"Не е вярно, че иконата ограничава. Авторството в иконопистта расте с опита на иконописеца, колкото по-богат е той, толкова по-вече си позволява личен почерк и в богословски и в живописен аскпект. Бяхме в Охрид. Там има образци от тази епоха, попаднахме сякъш в друго измерение.", споделя Младен

В наложените от тях икони-фрагменти търсят не толкова достоверността на първообраза/ ако той съществува запазен само като фрагмент/ или чисто естетската страна. Тяхното желание е да направят препратка във времето, хората да се замислят, че са фрагментирали вярата си. Ширещата се бездуховност и изоставени храмове са пример за това. Купуват се икони в безизходност и се очаква чудо.

„Иконата е посредник и носи връзката между човек и Бог. Във вярата няма случайни неща. Имаме различни поръчители – изписваме църкви, домашни параклиси и иконостаси. За нас е важно да вложим цялата си любов и майсторство, така че „иконата наистина да ти проговори”. Ние знаем, че хората, който я поръчват независимо от какви подбуди вече няма да са същите. Знаем, че нашият труд ще остане във времето и ще работи за духовното извисяване. Това ни удовлетворява.”

В няколко поредни Великденски изложби Катя и Младен се представяха заедно с дърворезбарите семейство Ваневи от Търново. В тази изложба те имат по-малко участие. Включили са светци и сцени, които рядко се иконописват: съкратен вариант на Рождество Христово, Жертвен агнец, Христос добрият пастир, Мария Магдалена (обикновено тя е в сцена и много рядко е изобразявана сама). Ще покажат постер с работата си в храмаСвети Георги” в Тервел – най-големия храм в България след 90-години. Там са изографисали Свети Тривелий. Той не е канонизиран от Българската православна църква, но на Запад е канонизирин като спасител на Европа.

„Не подписваме иконите си. Това е суета. Когато рисуваме в храмове оставяме съвсем малка и незабележима табелка – просто за информация”. Талантът е дар от Бог. Той движи ръката на твореца и хората безпогрешно улавят тази връзка. И тогава думите са излишни.

Още на Kafene.bg:

Изложба – живопис на Мария Казакова и Георги Митев

Изложба „Цветни приказки” на Ели Герасимова

"Пейзажа като етюд, пейзажа като картина" изложба на Светлин Русев

Сподели в: