Вегетарианско кино – фотоизложба в Дом на киното

Има ли си дом киното и как изглежда той отвътре – в онези моменти, когато зрителите ги няма в залата или се подготвя апаратната за следващата прожекция, там където филмите се съхраняват и чакат своята среща с публиката, местата, видяни от очите на човек, който е част от домакинството и успява да документира героите му в нов и различен контекст.  Фотоизложбата на Илиян Ружин, късал билетите на входа на киното седем месеца, е запечатала „интимните” моменти и състояния на мястото, което среща зрителите с „истинското” кино и световната кинокласика.
 
Изложбата се открива днес, 6-ти март 2008, с началото на кинофестивала София Филм Фест, във фоайето на Дом на киното. Експозицията съдържа 14 кадъра, отпечатани на канаваца. Зрителите ще могат да си купят кутии от ленти, в които са събрани 14-те кадъра от изложбата. Фотоизложбата ще има и звук – записи на зрители и хора, работещи в киното. Цялата атмосфера на Дома на киното събрана в 14 кадъра.
 
Защо обаче „вегетарианско кино”?  Историята на името на изложбата идва от зрител, който виждайки табелата със задраскани пуканки възкликва: „А! Тук не се яде, това да не е вегетарианско кино?”. Тази градска митологема, за това кой и как се среща с изкуството, дава идея на Илиян да разкаже за Дом на киното в кадри.

Илиян Ружин
е известен с кориците си в „Една седмица в София”, с портретните си фотографии в списание „Програмата” и с кадрите му от най-големите концерти в интернет портала – Автора.сом.

Сподели в: