Васко Василев издава нов албум

Супер любимецът на българската публика, феноменалният цигулар Васко Василев е готов със съвсем нов материал. Албумът FREE вече е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс. Премиерата на новия албум FREE е съпътствана от първото национално турне на Васко в България – Free Mix. Всички концертни дати от FREE MIX сa разпродадени за рекордно кратко време, а обиколката на цигуларя включва градовете Велико Търново, Пловдив, Благоевград и София.

Най-младият концерт- майстор в историята на Британската Кралска Опера е привлякъл изключителни световни звезди като гост музиканти във FREEMIX. Между тях е Тони Кантеро от Чамбао, Фъргъс Жеранд (барабани, работил с Мадона), Жилберто Перейра (бандонеонист) и Антон Холоденко (бас).

За новия албум, който е основна част от програмата на едноименното турне, Васко се вдъхновява от българския и китайския фолклор, горещото испанско фламенко и страстното аржентинско танго. Истински модерен, нов и свеж музикален микс със запазената марка на Васко Василев!

Според виртуоза, всъщност влиянията в албума са от целия свят, който е толкова космополитен и разнообразен в 21 век. За работата по FREE Васко разказва, че всичко се е получило много спонтанно и затова и материалът е озаглавен по този начин. „Много ценя свободата и не съм си поставял никакви ограничения при работата по репертоара и аранжиментите на парчетата. Искам и хората, които го слушат да се чувстват свободни – нека сами да намерят своята мелодия в албума.”

Неслучайно албумът носи името FREE (пр. от англ. свобода), заради комбинацията между класически пиеси и уърлд музика – балкански български фолклор, цигански ритми, испанско фламенко, аржентинско танго. Като цяло FREE е доста акустичен. Вътре влиза и световно известното парче „Чучулига”, станало популярно от филма на Горан Брегович. Също и „Либертанго” на Пиацола – уникално като емоционалност танго. Първата пиеса в албума е „Шакона” на Бах, едно от най-великите произведения за соло цигулка, писано някога.

В албума участва част от хора „Мистерия на Българските гласове”. „За мен беше голяма чест и удовоствие да направим нещо заедно, много искам това да е само началото.” – разказва Васко Василев. „Те са вплетени в композиция на Бацини – „Танцът на джуджетата”, което на свой ред пък е едно от най-трудните произведения за цигулка. Аранжиментът тук е смесен с популярна китайска мелодия.”

FREE предлага и специален бонус за всички почитатели на Васко Василев и световнитe шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Ставийски – триминутен видеоклип на „Либертанго”, част от популярното ледено-музикално шоу “Christmas Fantasy”, състояло се в края на миналата година в Нагано, Япония.

Албумът на Васко Василев FREE е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс/Trittico Ltd.

www.virginiarecords.com

Сподели в: