Васил Петров с нова изложба живопис ,,Елефантин”

От 14 август до 3 септември, в галерия "Арт Маркони" във Варна ще се състои излoжбата живопис на Васил Петров "Елефантин".
Официалното откриване е на 14 август от 18.30 часа.

"Много са нещата, които могат да отприщят творческото въображение. Винаги съм се удивлявала как една дума, мисъл, история, предмет, са в състояние да се превъплътяват в картина, която на пръв поглед няма нищо общо с предисторията на създаването си. Но тласъкът е вече факт, който започва да придобива собствени очертания и измерения. Когато видях изображението на „Елефантин“ бях за пореден път сразена от мощта на творческото въображение на Васил Петров. И независимо, че нашето приятелство и партньорство е изминало дълъг път и мога да кажа, че съм от малкото щастливци, с които е споделял свои проекти и търсения,  нарисуваното надхвърли очакванията ми.

Винаги съм се впечатлявала от непредсказуемостта на неговата живопис. Малката шега по повод сполетялото ни наводнение в галерията роди поредната грандиозна творба по своя замисъл и сила на въздействие. Всъщност, аз исках просто да успокоя Васил, че пораженията, които понесохме са поносими и най важното е, че няма повредени творби. Реално пострада най-много стената, на която са експонирани неговите картини и за това му предложих да се отблагодари на  стихията на водата, за това че ни пощади, с някаква специална картина. И тя е факт – „Елефантин“. Признавам, че и мен това заглавие ме свари неподготвена. Докато с нетърпение очаквах имейла с изображението, порових за да науча нещичко. Всичко се свеждаше до древният египетски град с едноименното название, което в превод от старогръцки се свързва със слон или слонски бивни. Когато видях картината съвсем се обърках и нямах търпение да разбера сложните връзки между стихията на водата и това географски понятие. За пореден път ключът се оказа легенда. Според нея, митичните извори на Нил водят началото си от бивната на слон именно на това място. В последствие истинските извори биват открити другаде, но легендата остава.

Невъзможно е да бъдат проследени мисловните процеси при създаването на една творба. Независимо дали биват използвани думи, ноти или цветове, веднъж получила начален импулс, тя следва свой път. Много често авторите споделят по повод дадено произведение: „То само се изля“. Гледайки „Елефантин“ не може да не бъде усетена силата на творческото нетърпение и онзи шеметен порив, движил ръката на художника. Необятността на авторовото въображение, намира израз както в мощните потоци вода, които се изливат живо и образно, така и в множеството детайли, за да изкристализира равновесното послание, водата е стихия, но и живот.

Васил Петров отново с пълни шепи раздава от своята жизнена творческа енергия, превъплатила се в поредната изложба и поредна сетивна провокация. Август е, време е срещата с Васил Петров във Варна. Часът и мястото са същите."

Ваня Маркова – галерия „Арт Маркони“

Сподели в: