Васил Георгиев ще бъде гост на инициативата "Приятели зад бара"

Модерен градски типаж, успешно дебютирал писател и доктор по право – Васил Георгиев ще бъде гост на artnewscafe в Пловдив тази неделя – 22 март. В неформална обстановка, зад бара на кафето между 15:00 и 19:00 часа той ще пуска любима музика, ще прави силно-алкохолен плажен коктейл с морски вкус – грейпфрут и сол и ще прочита от време навреме някой друг свой разказ от сборника "Будистки плаж" (ИК Жанет 45).

Инициативата "Приятели зад бара" на artnewscafe има за цел всеки месец да среща посетителите с интересни личности, които представят заниманията, любимите си напитки, храни и се превръщат в онези бармани, с които можеш да побъбриш наволя.

За Васил Георгиев:

Васил Георгиев е на 33 години и е от София. Публикува разкази и текстове в изданията "Капитал Light", "Едно", "Интро", "Една седмица в София", "Мениджър", "Литературен вестник", "Страница" и други.
От 2006 г. Васил Георгиев води рубриката "Упътване", в списание "Една седмица в София", където представя по една софийска улица.
През 2008 г. разказът "Черният мъж" на Васил Георгиев печели първа награда на конкурса за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на Йордан Йовков – организиран от дом паметник "Йордан Йовков" – гр. Добрич и електронното издание "Литературен клуб".
Васил е доктор по право и работи като адвокат.

Книгата "Будистки плаж" на Васил Георгиев:

Прозата на Васил Георгиев предизвиква у читателя респект. От дебюта на Вергил Немчев с "Голямото глезене" насам това е първият случай, в който виждаме автор без издадена досега книга, който да е толкова сигурен в нещата, които пише, с толкова добре преценено и балансирано самочувствие, който да е толкова разнообразен и в същото време да поддържа единството на собствения си стил, единството на своите белетристични решения. Сигурно е, че имаме пред себе си автор с голям творчески потенциал. Как се противопоставя на инерцията на агресивния "действителен" свят прозата от "Будистки плаж"? В ръкописа на Васил Георгиев успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции ("Ахасфер"), ретро-стилизации ("Цвета"), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите "Някога" и "Любов"), ICQ-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: "Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно" (така започва разказът "Фрагменти от останалия живот"), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например "Черният мъж"; "Варианти на падащо коте"; "Тръбите на Бога"), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати.

"Будистки плаж" е не само успешен дебют и не просто възможна добра книга. Ръкописът на Васил Георгиев е важна стъпка за развитието на българския къс разказ. В него се представя самото царство на късия разказ. Пространството, "където човек е свободен". (Борис Минков)

* * *

Прочетете още:
Представяне на сборника с разкази "Будистки плаж"

Сподели в: