Василена Ганковска – с първа самостоятелна изложба у нас

На 15 май 2008 г. от 18 часа в галерия Васка Емануилова (бул. "Янко Сакъзов" 15) Василена Ганковска открива първата си самостоятелна изложба "Градски мелодрами". Куратор е Владия Михайлова.

"Как можем да опишем София?", "Какво означава красиво?" и "Красива ли е София?" са част от въпросите, които Василена Ганковска задава в изложбата си, представена в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи".

Експозицията показва живописни платна, рисунки и видео, които са обединени от интереса на художничката към проблемите на градското пространство, архитектурата и социалния контекст, в който тя се поражда в България.
Изследвайки визуално реален съществуващ обект – сграда-охлюв, Василена Ганковска се занимава с проблема за парадоксите на частната намеса в пространството на града, които се появяват в ситуация на липса на ясен урбанистичен план, визия, норми и регулации.

Абсурдният вид на сградата-охлюв е почти одухотворен в платната й "Охлюв пълзи към Витоша" 1 и 2, които са представени в контекста на видео-работата “Lesson #0 Диалози за любовта”, занимаваща се с теленовелите и начина, по който създаваните в тях образи нахлуват в реалността. Подобен на тях е и въобразеният, инфантилен образ на сградата-охлюв, която се намира на Симеоновско шосе край София.

Връзките между реалност и въображение, образ и обект в концепцията на изложбата се допълват от избрания контекстуален подход за представяне на живописните работи, който съчетава създаването на обемна живопис, работеща с чисти, ясни и опростени форми със социална аналитичност, свързана с наблюдение и визуално изследване както на самите образи, така и на средата, в която те се появяват.

Василена Ганковска е родена през 1978 г. в Троян. През 2001 г. завършва Националната художествена академия в София и след това продължава образованието си в Академията за изящни изкуства във Виена, където в момента работи върху дисертация в областта на културните изследвания. Сред изложбите, които реализира, са: “Теленовела”, Akademie of Fine Arts Vienna, 2008, "Park Life", Artothek-Galerie, Vienna, 2006, Raum/Zeit, заедно с Маркус Дреслер в Siemens ArtLab, Виена, 2005. Участва в групови проекти като "Translation without alternative", Академия са изобразителни изкуства Виена, 2005, Репродукция без алтернатива, АТА Център за съвременно изкуство, София, 2004 и др.
 
Изложбата ще продължи до 15 юни 2008 г.

Сподели в: