Варненци почитат диригента Емил Главанаков със симфоничен концерт

Симфоничен концерт в памет на диригента Емил Главанаков ще се състои утре от 19 часа в операта във Варна, съобщиха оттам. Организаторите са подготвили и подарък за публиката. Към всеки билет, чиято цена е 10 лева, ще има аблум със записи на именития диригент от златния фонд на Радио Варна. Сред творбите са Фантастична симфония на Берлиоз и произведения на Бетовен, Верди и Прокофиев.

Симфоничниият концерт ще почете едно знаково за варненската музикална култура име – Емил Главанаков. През 2008 г. Варна  отбелязва 90-годишнината от рождението му. Оркестърът на ОФД – Варна ще свири под палката на Пламен Джуров. Солист ще бъде пианистът Иван Дреников, който е излизал на сцената под ръководството на Главанаков. В програмата са включени Увертюра “Оберон” от Вебер, Концерт за пиано от Григ и сюитата "Ромео и Жулиета” от Прокофиев.

Специално за концерта от ОФД – Варна са разработили мултимедиен проект, който ще представи на публиката моменти от живота и творчеството на Емил Главанаков (1918 – 1978). Ще оживеят отново образи от историята на Варненската филхармония и Варненската опера, ще прозвучат мисли на видния диригент за музиката, за диригентското майсторство и призванието на музиканта. Публиката ще види и уникални кадри от портретна фотосесия на Главаков, заснета през 1976 г. от младия тогава майстор на обектива Росен Донев. Проектът, който отбелязва 90-годишнината от рождението на големия български диригент, е реализиран със съдействието на Държавен архив – Варна.

Емил Главанаков (1918 – 1978) започва да учи цигулка от ранна възраст при Тодор Торчанов. Завършва Теоретичния факултет, специалност виола при Стефан Сугарев и композиция при Веселин Стоянов в Държавната музикална академия – София (1942). Започва професионалната си дейност като цигулар в Царския военно-симфоничен оркестър, като продължава след това в Софийската филхармония. В годините 1947 – 1950 завършва новооткрития клас по оркестрово дирижиране в Музикалната академия.

От 1950 г. е диригент на Варненския симфоничен оркестър (създаден през 1946 г.), а от 1956 до 1975 г. е негов главен художествен ръководител. С дейността на Емил Главанаков като диригент е свързан периодът на развитие и израстване на Варненския симфоничен оркестър до равнището на елитните симфонично-оркестрови състави на България.

Сред големите му постижения като диригент – симфоник са симфониите на Моцарт, Бетховен, Берлиоз, Брамс, Брукнер, Чайковски, Прокофиев, Шостакович, Ал. Райчев. От 1952 г. Емил Главанаков започва да поставя и ръководи като  диригент и някои от постановките на Варненската народна опера (създадена през 1947 г.) "Бал с маски” (Верди), "Дама Пика” (Чайковски), "Кармен” (Бизе), "Хофманови разкази” (Офенбах), "Сорочински панаир” (Мусоргски), "Юлска нощ” (П. Хаджиев) и др. Емил Главанаков е осъществил многобройни записи с Варненска и Софийска филхармонии, гастролирал е в Чехия, Полша, Русия, Германия и др. Удостоен е с орден "Кирил и Методий” I степен.

Сподели в: