Варненци отново очаровани от Клайдерман

„Не искам тази нощ да свършва” – това чух да казва на приятеля си момичето, което седеше до мен на първите редове в зала „Конгресна” вечерта на 14 декември в Двореца на културата и спорта в морската столица. Същите думи, които влюбените си казват, нали?
В случая наистина става дума за любов – варненската публика още веднъж потвърди своето много специално чувство към Принца на романтичното пиано Ричард Клайдерман, който дойде за своя втори концерт в морския град.

Големият артист излезе на сцената броени минути след 19 ч. Той явно се чувстваше прекрасно в компанията на Класик ФМ-Мтел оркестър и на перкусиониста Даниел Чамполини, чието участие добави още звуков блясък към картината на концерта. Два големи екрана следяха отблизо лицето и бягащите по клавишите пръсти на звездния пианист. Заредиха се една след друга популярните пиеси на французина – емблематичната Балада за Аделин, неговата версия на Рапсодия в синьо на Гершуин, драматичната увертюра на балета „Ромео и Жулиета” от Прокофиев, познати мелодии от Стиви Уондър, много филмова музика и една Бяла Коледа към финала.
Деликатният, но жив и ведър маниер на общуване на големия музикант накара варненци да преживеят концерта като една празнична среща с приятел, наситена с емоционални изблици и аплаузи. Особено вълнуващи за феновете бяха моментите в края на всяка композиция, когато млади пианисти от училището по изкуствата и от школите в града се втурваха да вземат поредния изсвирен нотен лист.

Зала „Конгресна” беше запълнена до последния стол, а към края на концерта развълнуваните почитатели дори станаха на крака и започнаха да се стичат към сцената като на рок концерт. Мил и внимателен, Клайдерман събираше цветя, раздаваше автографи и свиреше бис след бис. Накрая обеща нова среща на варненци, а зад кулисите той и неговият мениджър Оливие Тусен изказаха специална благодарност на агенция „Елит мюзик” за перфектната организация на концерта.

Утре, 16 декмеври, Ричард Клайдерман свири в зала 1 на НДК в София.

Сподели в: