Варненски ученици и студенти строят кули от спагети

За втора поредна година Варненският свободен университет организира национално състезание за креативни умения
VARNA SPAGHETTI TOWER

За втора поредна година Варненският свободен университет ще бъде домакин на Националното състезание за креативни умения Varna SpaghettiTоwer. То е организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.Тази година състезанието е част от проявите, посветени на 20-годишнината на специалност "Строителство на сгради и съоръжения".

Форумът ще събере ученици от 10 професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна и студенти на Варненския свободен университет  и отново ще провокира креативното им мислене в проектиране и изграждане на кули от спагети.

В съпътстващата програма на състезанието са включени поредица от лекции, свързани с конструирането, съпротивлението при различните видове материали и устойчивото строителство в дигитална среда.

Второто издание на националното състезание за креативни умения  Varna SpaghettiTоwer ще бъде официално открито на 19 юни (петък) 2015 г. от 10:15 ч. в зала 404 на университета.

Изградените кули ще бъдат оценени от жури с участието на главния архитект на Община Врана арх. Виктор Бузев, инж. Христо Димитров – председател на Камарата на строителите във Варна, инж. Румен Иванов – председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Врана, инж. Светлана  Николчева – председател на секция "Строителни конструкции" към КИИП – Варна, г-н Георги Сотиров – кореспондент на основния медиен партньор на събитието вестник "Строител", както и представители на Архитектурния факултет и фирмите партньори.

П Р О Г Р А М А
18-20 юни 2015 г.
ВСУ „Черноризец Храбър”

18 юни (четвъртък)
14.00 – 17.00 ч. – посрещане и настаняване на участниците
17.15 – 18.00 ч. – запознаване с базата на ВСУ „Черноризец Храбър”

19 юни (петък)
10.15 – 10.30 ч. – официално откриване на второ национално състезание за креативни умения „Varna SpaghettiTower”, зала 404
10.30 – 10.45 ч. – Въведение в конструирането, лектор: арх. Пламен Петров, зала 404
10.45 – 11.00 ч. – Как се съпротивляват материалите, лектор: доц. д-р инж. Генчо Паничаров, зала 404
11.00 – 11.15 ч. – Устойчиво строителство в един дигитален свят, лектор: доц. д-р инж. Галина Момчева

13.30 – 15.30 ч. – практически модул, зали 401 и 402
16.30 – 17.00 ч. – награждаване на участниците, ВСУ

20 юни (събота)
Отпътуване на участниците от ВСУ „Черноризец Храбър”.

Още за архитектура:
Силвия Митева: Сградите на Idea Buildings са емблематични за София

Арх. Борислав Игнатов преобрази входа на морската градина във Варна със своя артистичен проект „Огледало култура”

Сподели в: